Gojković: Srbija poštuje Dejtonski sporazum

Srbija i Republika Srpska će nastaviti da ulažu sve napore da očuvaju mir kao uslov prosperiteta, rekla je predsednica parlamenta Maja Gojković. Ponovila da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, postojanje BiH i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i princip dogovora tri konstitutivna naroda, bez nametanja.

Maja Gojković je navela da je naše strateško opredeljenje čuvanje RS i nastavak razvijanja specijalnih paralelnih odnosa sa RS.

Otvarajući prvo zasedanje Komisije za saradnju parlamenata Srbije i RS na osnovu Memoranduma o osnivanju, Gojkovićeva je kazala da to zasedanje predstavlja ostvarenje ciljeva i težnji koje izražavaju ne samo dve institucije, već i potrebe i interes našeg naroda.

Gojkovićeva je napomenula da sa svakim novim izazovom, srpski narod iznova mora da potvrdi jedinstvo i spremnost na zajednički rad kako bi imali i svesti, ali i snage da odolimo svim ćudima istorije.

"Srbija neće dozvoliti da pristrasnost i dvostruki standardi, iskrivljena slika i namerno istorijsko dezorijentisanje ugroze čitav naš narod, njegovu prošlost i budućnost istovremeno", rekla je Gojkovićeva.

Ona je ukazala na to da su Srbi izloženi "perfidnoj, pokvarenoj i brutalnoj kampanji koja traje već dve ili tri decenije i da, šta god da se desi na prostoru bivše Jugoslavije, svi okrive Srbe".

"Glavni metod ovih opasnih nastojanja, koja preko falsifikovanja istorije i razaranja kulture i verskog, odnosno pravoslavnog identiteta, ugrožavaju i samo pravo na postojanje jednog naroda, jeste upravo revizionizam", istakla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da komemoracije i memorijali nisu samo tužni povodi sećanja na istoriju, već i zalog za bolju budućnost i brana koja ne dozvoljava politizaciju žrtava, koja istovremeno zagađuje i obesmišljava i sećanje i samu politiku.

Srbija ponosna na investicije i podršku Srbije u RS  

Predsednica parlamenta je poručila da je Srbija ponosna na investicije i podršku Srbije u RS, posebno u izgradnji infrastrukture i nastaviće dalje angažovanje na projektima kao što su most Bratunac-Ljubovija, put prema Bijeljini i mnoge druge.

"Srbija je zahvaljujući sopstvenom razvoju u prilici da pomogne Republici Srpskoj gradeći škole, bolnice i vrtiće, kao i sunarodnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine. To ćemo i nastaviti da radimo koliko god nam dopuste mogućnosti", poručila je Gojkovićeva.

Podsetila je da je Skupština nedavno usvojila Strategiju nacionalne bezbednosti koja predstavlja doprinos jačanju regionalne stabilnosti i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

"To podrazumeva sveukupno unapređenje saradnje i stabilnosti u regionu kroz infrastrukturno, trgovinsko i investiciono povezivanje, kako sa članicama Evropske unije, tako i sa potencijalnim kandidatima i kandidatima za članstvo u ovoj organizaciji", dodala je ona.

Gojkovićeva je istakla značaj doslednog sprovođenja svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA, nasuprot provokacijama i jednostranih poteza Prištine poput uvođenja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i zahvalila RS na doprinosu u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Na prvom zasedanju parlamentarne Komisije narodni poslanici razmatraće razvoj odnosa Srbije i RS u kontekstu međuparlamentarne saradnje i perspektivi regionalne stabilnosti i bezbednosti, kao i parlamentarnoj podršci i razvoj ekonomsko-trgovinske saradnje i saradnje na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjice, sećanja na žrtve, izgradnju i održavanje memorijala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво