Poverenik: Stranke da poštuju Zakon o zaštiti podataka

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti skrenuo je pažnju da se tokom predizborne kampanje mora poštovati Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i pozvao da se zakonski uredi kampanja "od vrata do vrata".

Poverenik u saopštenju navodi da mu se obratio veliki broj građana povodom predizborne političke kampanje, koja se sprovodi "od vrata do vrata", sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim podacima o ličnosti.

"Ovim putem Poverenik naglašava da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela, koja se tiču zakonite, poštene i transparentne obrade podataka. Takođe, Poverenik skreće pažnju političkim strankama da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija je obrada restriktivna", navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik takođe upućuje i građane da svoja prava prema političkim strankama povodom obrade podataka o ličnosti, pa i pravo na brisanje podataka, mogu ostvariti podnošenjem zahteva tim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nakon čega mogu podneti pritužbu Povereniku, odnosno tužbu sudu.

Formulare ovih zahteva građani mogu pronaći na veb-prezentaciji Poverenika.

Poverenik istovremeno podseća javnost da su kampanje "od vrata do vrata" uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija.

"Međutim, s obzirom na to da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost građana u našoj zemlji, Poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka građana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво