Borci od Skupštine traže svoja prava

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o predlozima zakona o igrama na sreću i o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida ratova i članova njihovih porodica.

Dok poslanici raspravljaju o pravima boraca, grupa ratnih veterana i vojnih invalida ne odustaje od protesta ispred Skupštine Srbije koji traje duže od tri meseca.

Neki od zahteva su ušli u Predlog zakona o pravima boraca tvrde njihovi saborci koji su učestvovali u izradi novih propisa.

"Naročito oko zahteva da se postrsumatski depresivni sindrom prizna bez ograničenja i to imamo kao rešenje u tom zakonu, zahteve kao borački dodatak je takođe usvojen ovim zakonom. Da li je on u traženom obliku od ljudi koji protestuju nije, ali je to razlika o stotinama miliona evra", kaže Željko Vasiljević, presednik Udrženja ratnih vojnih invalida svih ratova. 5807

Opozicija smatra da u zakonu nije trebalo da se nađu civilni invalidi rata i civilne žrtve rata.

"Ne slažemo se svim zahtevima boraca i vojnih invalida ali prvo ću obratiti pažnju da država mora da vodi računa o onima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje", kaže Oelna Papuga iz LSV-a.

"Borci invalidi porodice palih boraca su nacionalna kategorija i oni svoja prava ostvaruju kao nacionalno pravo. Civilni invalidi i civilne žrtve rata su socijalna kategorija", rekao je Božidar Delić iz SRS-a.

Zakonom se ispravlja nepravda prema borcima poslednjeg rata naglašava resorni ministar.

"Ovim zakonom predviđa se i nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama devesetih godina i u ratu 1.999 godine a koji pod navedenim okolnostima nisu zadobili telesno oštećenje", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predloženi zakon je krovni za još 12 zakona i drugih propisa usklađenih sa Ustavom. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво