Poslanici o Predlogu zakona o poreklu imovine, pod lupom kompletna imovina građana

Poslanici Skupštine Srbije na novoj sednici započeli su raspravu o Predlogu zakona o poreklu imovine i posebnom porezu. Zakon o poreklu imovine predviđa porez od čak 75 odsto, ako se utvrdi da poreski obaveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra. Među predloženim rešenjima je i Zakon o nestalim bebama.

Proveravaće se celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, štednja i gotov novac.

Zakon o poreklu imovine predviđa porez od čak 75 odsto, ako se utvrdi da poreski obaveznik nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra 

Prilikom obrazlaganja Predloga zakona ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se taj akt odnosi na ona lica za koja fizičko lice ne može da dokaže da je imovina stečena na zakonit način i da se ovim zakonom uspostavlja efikasniji mehanizam za utvrđivanje uvećanja imovine.

"Dokazivanje je dvostepeno – prvo Poreska uprava mora da učini verovatnim i da dokaže da je lice steklo u roku od tri godine imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu da je imovinu stekao u skladu sa zakonom. Naravno Poreska uprava ima i obavezu ukoliko poreski inspektor posumnja da je imovina stečena protivno zakonu da podnese i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i to ne isključuje drugi postupak – utvrđivanje krivične odgovornosti lica za koje se može utvrditi da je imovinu stekao na nezakonit način", objasnio je Stefanović.

Poslanička rasprava o Predlogu zakona o poreklu imovine

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o Predlogu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, i dok ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručuje da prvo treba ispitati imovinu političara i članova vlade, opozicija smatra da se zakon neće primenjivati.

Stefanović je kazao da prvo treba da bude istražena imovina političara, odnosno članova Vlade u prvom redu. Kako je istakao, pored političara, među prvima treba da se nađu i oni sa više milionskom imovinom.

Kako je naveo, ispitivanje porekla imovine može biti problem samo onima koji ne znaju kako da dokažu poreklo svoje imovine.

"Šta je problem? Ako imate posao, novac ide preko računa...Problem mogu imati samo oni koji imaju nesrazmerno veliku imovinu, koji odjednom poseduju po 50, 100 miliona evra, a ne mogu da dokažu kako su je stekli", rekao je Stefanović u raspravi u parlamentu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je tekst zakona "protivpravan i bezuman" i da mora pasti na Ustavnom sudu Srbije.

"Ne znam da li bih se smejao, da li bih se čudio ili užasavao nad ovim predlogom zakona. Ovo je protivpravni i bezumni tekst jednog zakonskog projekta koji ne može da opstane u našem pravnom sistemu i mora pasti na Ustavnom sudu", rekao je Šešelj i podsetio da je sličan akt - zakon o ekstraprofitu, donosio "dosmanlijski režim".

Poručio je Stefanoviću i da, ako žele da sprovedu zakon, moraju krenuti od "svojih ljudi" i ispitati imovinu, naveo je, bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, ministara Zorane Mihajlović i Zlatibora Lončara...

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač ocenila je da je dobro što se zakon odnosi na sve građane i da neće doći do selektivne primene, kako je i sam ministar Stefanović rekao.

Kovačeva je primatila da se na zakon dugo čekalo i da SVM smatra da su predložena rešenja dobra, jasna i da je porez u visini od 75 odsto dovoljno strog predlog.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović rekao je u raspravi da je zakon vrlo značajan za Srbiju, jer će, kaže, njime biti ispravljene mnoge nepravde, a država će, dodaje, biti uvrštena u red zemalja u kojima se poštuje uplata poreza i poštuje red.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da ta stranka podržava donošenje zakona.

Podsetio je da u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji postoji tzv."unakrsno ispitivanje" imovine i postoji institut vanrednog poreza na neprijavljene prihode po stopi od 20 odsto, za razliku od predloženog rešenja od 75 odsto.

Poslanik na listi Srpske napredne stranke Marijan Rističević smatra da je zakon već ispunio svrhu na neki način, jer, kako kaže, bogati koji su do novca došli preko politike sada imaju strah da izgube bogatstvo.

"Zamislite da ste Dragan Đilas... Đilas i Šolak više ne razmišljaju glavom, sada razmišljaju novčanikom. Ovaj zakon ih dovodi do toga da imaju strah da će ga izgubiti", smatra Rističević.

Poslanica Srpske napredne stranke i predsednica Odbora za finansije Skupštine Srbije Aleksandra Tomić kaže da je zakon i neka vrsta kontrole plaćanja poreza.

Ona je navela da su kaznene odredbe za neučestvovanje u postupku za fizička lica od 50.000 do 150.000 dinara, za preduzetnike od 100.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do dva miliona dinara.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić ocenjuje da je reč o zakonu od kojeg građani očekuju da ispravi tranzicione nepravde.

Navodi i da SMS predloženi zakon smatra predizbornim potezom vlasti, čiji će efekti biti slabi, jer bi primena budućeg zakona trebalo da počne tek za godinu dana.

Poslanik Dragomir Karić rekao je da Pokret snaga Srbije iskreno podržava Predlog zakona o poreklu imovine i da je nekadašnji zakon o ekstraprofitu "bio pisan samo za porodicu Karić".

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije, Đorđe Vukadinović, smatra da se zakon neće primenjivati i da neće biti nijedne presude, a novinarima je poručio da će ih, ukoliko se dogodi suprotno, voditi na večeru, ali ne u skupštinski restoran.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи