Vučić očekuje pritiske na Srbiju zbog "pancira"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija jedina u regionu ima raketni sistem "pancir S2". Kaže da je to odbrambeno oruđe koje čini Srbiju jačom, a vojnu neutralnost "suštinskom", pri čemu snaži političku poziciju. Nema sumnje da će "pancir" istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je, povodom dolaska dva sistema "pancir", od ukupno šest, rekao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, rekao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin savetovao da kupi "pancir", koji se pokazao odličan u sukobu u Siriji.

Preneo je da mu je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao da je Srbija danas mnogo jača i zahvalio na nabavci "pancira".

"Pronašli smo novac da ne ugrozimo visinu javnog duga, ekonomski rast, činjenicu da je Srbija ubedljivo najbolje rastuća ekonomija u regionu", rekao je predsednik.

Rekao je da je Srbija uspela da u poslednjih pet do šest godina drastično podigne borbenu gotovost vojske.

"Ovaj protivvazudšni sistem je izuzetan za gađanje dronova koji postaju suština ratova u savremenom svetu.

"Pancir" je delotvoran protiv dronova ubica, krstarećih raketa, nisko letećih aviona i helikoptera", dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspiše parlamentarne izbore, ali da to neće biti pre 3. marta. 

O "notornim neistinama" iz Podgorice

Predsednik Vučić je rekao da iz Podgorice stižu "notorne neistine" na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikosrpske politike.

Ipak, za njega je, kaže, važnije to što je Milo Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

"Kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike, morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski", rekao je Vučić.

Neki crnogorski nacionalni krugovi smatrali su, ističe, da Srbe u Crnoj Gori treba prevoditi da budu Crnogorci, a smatrali su da su Beograd i Srbija takođe njihovi.

Vučić je naveo da je to dovelo do postavljanja u bezbednosni sektor i na najvažnije funkcije u Srbiji ljudi iz crnogorske agencije za nacionalnu bezbednost, a ponegde ih ima i danas na tim funkcijama.

"Ne možeš da radiš za agenciju druge zemlje, to smo prilično očistili", rekao je Vučić.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво