Obeležen praznik bunjevačke nacionalne manjine

Svečanom sednicom u Pokrajinskoj vladi obeležen je nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, u znak sećanja na 23. februar 2003. godine, kada je izabran prvi nacionalni savet Bunjevaca.

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću uručeno je priznanje "Blaško Rajić" za doprinos razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, saopštila je Pokrajinska vlada.

"U ime Pokrajinske vlade i u lično ime zahvaljujuem na priznanju koje nosi ime Blaška Rajića, jedne od ključnih ličnosti Velike narodne skupštine iz 1918. godine, na kojoj je trajno definisana naša zajednička sudbina. Njegova uloga i uloga bačkih Bunjevaca u tom epohalnom događaju uvek će biti jedan od svetionika u istoriji, ne samo AP Vojvodine, već i Republike Srbije u celini", kazao je predsednik Mirović.

Čestitajući praznik, Mirović je istakao da tu ulogu niko i nikada neće moći ni da izbriše, ni da zaboravi.

"Bio je to najsvetliji primer zrelosti i državotvornosti naizgled malog, ali samosvesnog i odgovornog naroda u velikom istorijskom trenutku i u prelomnom istorijskom vremenu. Hvala vam na tome i ostanite ono što ste oduvek bili i što i danas jeste - ponosan narod koji čuva i ceni sebe i uvažava i poštuje sve druge s kojima na ovom prostoru živi vekovima", dodao je Mirović.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da obeležavaju 17 godina od osnivanja prvog saziva Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i povodom 102 godine od Velike narodne skupštine 1918. godine, na kojoj su učestovala 84 bunjevačka delegata.

"Hvala predsedniku Pokrajinske vlade na podršci da ovu sednicu održimo u znak poštovanja prema našim precima i njihovim delima, kao i na želji da posle jednog veka pokažemo da smo tu i da svoje ime, kulturu i jezik i dalje čuvamo. Mi drugu državu osim Srbije nemamo i zato su naše nade i potrebe upućene njoj. Hvala svima koji pomažu u tome da se bunjevačko ime čuje i čuva", kazala je Suzana Kujundžić Ostojić.

"Matica srpska mnogo pažnje posvećuje lepotama i različitostima naše Vojvodine, a Bunjevci su svakako deo tog našeg bogatstva. Nas je prošlost 1918. godine spojila, a verujem da ćemo te dobre odnose negovati i graditi i da će to biti trajna obaveza svih nas", istakao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić, kome je na svečanosti uručeno priznanje "Mara Đorđević Malagurski", za poseban doprinos književnosti i kulturi Bunjevaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво