Dačić sa kineskom ambasadorkom o koronavirusu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je ambasadorku Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo, koja mu je uručila čestitku povodom Dana državnosti Republike Srbije i inforisala ga o aktuelnoj situaciji sa koronavisusom.

Ambasadorka Čen opisala je Dačiću napore koje kinesko rukovodstvo ulaže u cilju suzbijanja epidemije respiratorne infekcije korona virusa COVID - 19 u Kini, koji poslednjih dana pokazuje znake opadanja, sa sve manjim brojem novoobolelih slučajeva u celoj Kini, uključujući i provinciju Hubej, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodala je da, prema sadašnjim procenama, aktuelne mere protiv širenja virusa u Kini, neće imati negativnog uticaja na dalji ekonomski razvoj zemlje, odnosno da se očekuje brzi oporavak privrede. 


Ukazala je da kinesko rukovodstvo i posebno državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji visoko cene podršku koju zvaničnici Republike Srbije i Ivica Dačić lično pružaju NR Kini, što je,kako je rekla, još jedna potvrda izvanrednih odnosa dve zemlje.

Ambasadorka Čen je uručila pisma zahvalnosti koja su premijer Kine Li Kećang i državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji uputili Dačiću povodom poruka solidarnosti i podrške koje im je pružio.

Ivica Dačić je, zahvalivši na informacijama i pismima kineskih zvaničnika, rekao da u Republici Srbiji sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo razvoj u vezi sa aktuelnom epidemijom korona virusa.

Naglasio je daje Srbija uverena da će Kina, uz ogromnu požrtvovanost kineskog rukovodstva i naroda kojem se divi, uskoro uspeti da se izbori sa tim izazovom, te da aktuelne mere neće imati negativan uticaj na dalji ekonomski uspon Kine.

Istakao je da Srbija, iako mala država, pruža moralnu podršku prijateljskoj Kini, kao i da je u toku i organizacija upućivanja humanitarne pomoći, u skladu sa našim mogućnostima.

Poziv Dačiću da poseti Kinu

Ponovio je spremnost da na poziv državnog savetnika i šefa diplomatije Kine Vang Jia poseti Kinu u trenutku kada to bude odgovaralo kineskoj strani, kao znak solidarnosti i podrške prijateljskom narodu Kine u borbi sa ovim velikim izazovom.

Izrazio je dalje zahvalnost na pomoći koju kineski državni organi i institucije pružaju našim diplomatsko konzularnim predstavništvima u Pekingu i Šangaju, posebno kada je reč o povratku četiri državljanina Srbije iz Vuhana, koji su se nakon boravka u karantinu u Francuskoj zdravi vratili u Srbiju 17. februara ove godine.

Ambasador Čen je prenela posebnu zahvalnost kineskog rukovodstva i posebno Vang Jia lično na podršci Srbije pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za Kinu, uključujući i pitanje Sinđianga i Tajvana.

Istovremeno je ponovila principijelnu podršku Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, na čemu joj se Dačić posebno zahvalio.

U razgovoru je istaknuto obostrano zadovoljstvo povodom izvanrednih političkih odnosa Srbije i Kine, koje karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, kao i veoma uspešna saradnja Srbije i Kine u ekonomskoj i svim drugim oblastima, zaključuje se u saopštenju MIP-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво