Odalović: Tako se brani Dejtonski sporazum

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za RTS da je, sve ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, deo kampanje da se revidira Dejtonski sporazum.

Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je ponašanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine način da se revidira Dejtonski sporazum, što, kaže, stvara uznemirenje.

"Ne zna se gde je kraj cele ove priče. Ako je ovakva odluka doneta, da se zemljište prepisuje i upisuje, to je povod za ozbiljno uznemirenje i reakciju ne samo srpskog člana Predsedništva, nego i Skupštine. Sve je ustanovljeno na trojnom delovanju i te institucije su u ozbiljnom problemu. Moraju se obezbediti kvalitetniji mehanizmi da sve može da funkcioniše", rekao je generalni sekretar MSP-a.

Odalović smatra da vrlo brinu izjave poput one Bakira Izetbegović da Milorada Dodika smesta treba uhapsiti.

"Zamislite kada bi sve stranke u BiH licitirale ko treba da bude hapšen. To je za unutrašnju upotrebu, sa jedne strane, a sa druge strane je i dodatni pritisak na međunarodne zvaničnike da se revidira Dejtonski sporazum. To revidiranje se usmerava ka smanjenju određenih prava i ovlašćenja koja ima Republika Srpska", napominje Odalović.

"Srbija mora da bdi nad sporazumom"

Ukazuje da Srbija sa pravom reaguje na ono što se dešava jer je garant Dejtonskog sporazuma i, kako kaže, mora da bdi nad njim.

Komentarišući poruke da ponašanje Ustavnog suda vodi ka referendumu, Odalović navodi da je to i put da se kroz referendum dobije podrška stavova.

"Sa druge strane, to plaši međunarodne zvaničnike. Mislim da (Valentin) Incko uživa ogromen benefite boravkom u Sarajevu, a ovim sad se ugrožava njegova pozicija. On ima jedan ušuškan, lep posao, dobro plaćen. Ali Republike Srpska ne može da dozvoli da Incka moli, on treba da bdi nad Dejtonskim sporazumom", smatra generalni sekretar MSP-a.

Sve ono što se dešava u BiH je, kako kaže, deo kampanje da se Dejtonski sporazum revidira.

"Među entitetima postoji granica, postoje prelazi i službe. Postoji entitet i ovlašćenja koja su njegova, a pokušaj centralizovanih vlasti je da uzmu to, ali na štetu Srba. Upravljanje nad zemljištem znači da nema razvoja Republike Srpske", upozorava Odalović.

Grdno se varaju svi oni koji, kako kaže, misle da neko od Srba mora da ćuti.

"Oni reaguju transparentnim putem, u parlamentu, saopštavaju svoju poziciju. Ovako se brani dejton. Ovo se treba zaustaviti u startu", napominje Odalović dodajući da će Srbija uvek podržati srpski narod koji se bori za svoja prava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво