Zečević: Investicije ne mogu da zamene članstvo u EU

Osim pregovora o članstvu u EU, politika Brisela prema Srbiji trebalo bi da obuhvati i evropski investicioni paket koji bi mogao da ubrza put regiona ka evropskoj porodici. Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da u Srbiji ima mnogo više kineskih i ruskih investicija od evropskih, dodavši da to mora da se promeni. Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže za RTS da investicije nisu alternativa članstvu u EU.

Od Makronove kritike politike proširenja i blokade otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju do izjave da će u martu ipak dati zeleno svetlo za njihove pregovore, prošlo je samo nekoliko meseci.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slobodan Zečević kaže da je Emanuel Makron promenio stav jer je bilo razgovora unytar EU i pritisaka na Francysku pošto je Brisel počeo da gubi legitimitet zbog ranijeg veta Pariza na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Partneri teže da ne uvrede jedni druge, izašli su u susret Makronu, ali to nije preslikani francuski predlog za proširenje. Smernice EU su grupisane u šest celina, a francuski predlog je bio sedam", ukazuje Zečević.

"Po Francuskoj, više bi trebalo da se koristi kvalifikovana većina u odlučivanju unutar Unije, što bi pristupanje Srbije i Crne Gore ojačalo", navodi Zečević.

Poruka Makrona je da EU mora više da investira u Zapadni Balkan, jer tvrdi da su u Srbiji ruske i kineske ivesticije mnogo vidljivije.

Proširenje se kosi sa jedinstvom EU 

Zečević smatra da je Makron svestan da EU nema dovoljno investicija na Zapadnom Balkanu.

Ipak, kako naglašava Zečević, investicije mogu mnogo da doprinesu, ali ne mogu zameniti članstvo.

"Članice dobijaju šest puta više novca od zemalja kandidata. Koliko god da Srbija imala velike stope rasta, ne može da stigne Rumuniju i Bugarsku, koje su u povoljnijem položaju", kazao je Zečević.

Podseća da je prema novoj metodologiji proširenja, sa svakim uvođenjem novog zakona po evropskim standardima, zemlja kandidat dobija više novca.

Na kraju sve zavisi od Vašingtona 

Makron je na Minhenskoj konferenciji pokazao blagonaklon stav prema Srbiji, ali smatra da se proširenje kosi sa jedinstvom EU. 

Dodaje da bi upravo prijem Srbije i Crne Gore ojačao Makronov stav.

Na najave da Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom planira veliki samit u Parizu za rešavanje kosovskog problema, Zečević razlog za taj skup vidi u velikom udarcu koje su SAD nanele Briselu u liku specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prišine, Ričarda Grenela.

Prema rečima Zečevića, uvođenje specijalnog izaslanika EU za dijalog i Makronovi planovi su pokušaj da se i Evropa pokaže da ima spoljnu politiku.

Francuska voli jake samite i poruke, ali opet sve zavisi od Vašingtona, zaključuje Zečević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво