Priština obeležila 12 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti

Sa manje euforije nego ranijih godina, Albanci na Kosovu obeležavaju 12 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na trgovima većih gradova ove godine izostale su zastave vodećih zemalja zapada a u porukama zvaničnika nema poziva na suživot svih naroda i narodnosti koji žive na Kosovu.

Kosovske zastave na ulicama Prištine i drugih većih gradova, vidljiv su znak da Albanci danas slave. Narod se okupio na ulici, a političari u institucijama.

Nedavno imenovani premijer Aljbin Kurti ponovio je obećanja iz svog ekspozea.

Kaže da će vojnu službu učiniti obaveznom.

Tvrdi da je ulaganje u odbranu neophodno, jer postoje oni koji žele da naštete Kosovu.

"Ulaganje u odbranu je realnost u kojoj postojimo. Naša je dužnost da ojačamo državu iznutra prema spolja. Moramo da se suočimo s vremenom kakvo jeste, radeći kako bismo imali ono što želimo. To kažem znajući da je mir u regionu labilan. Niko ni posle 20 godina nije priznao zločin i genocid", rekao je Kurti.

Kurti se nije osvrnuo na suživot na Kosovu. S druge strane, ima Srba koji za razliku od Albanaca ne misle da im život na Kosovu protiče u slobodi.

Srbi obespravljeni 

Predsednik Oopštine Gračanica Srđan Popović rekao je da su Srbi danas na Kosovu i Metohiji obespravljeni, a da institucije u Prištini nemaju nikakvog sluha za probleme Srba, dok međunarodna zajednica ne reaguje na sve to.

"Albanski lideri i dan-danas jure za nekakvom simbolikom, i dok su skroz zaboravili na svakodnevni život običnog čoveka, i, zasigurno, Albanci kada se budu osvestili u jednom trenutku, probudiće se u bedi i bez međunarodnog interesovanja", rekao je Popović.

Međunarodno interesovanje za Kosovo je i dalje veliko, kao i pritisak na novu vladu da ukine taksu na srpske proizvode i pokrene dijalog sa Beogradom. Ukazuje se i na potrebu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nezaposlenost i siromaštvo, dva su najveća problema s kojima se Kosovo ekonomski suočava. Nezaposlenost na Kosovu u prošloj godini iznosila je 30 odsto. Procene su da na Kosovu ima 1,2 miliona radno sposobnih, ali je oko 350.000 zaposleno.

Preko 23 odsto građana živi u siromaštvu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво