Brnabićeva u Briselu, otvorena konferencija "Zajedno za Albaniju"

U Briselu je počela Međunarodna donatorska konferencija posvećena rekonstrukciji Albanije nakon zemljotresa 2019. godine. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja je u Briselu imala i nekoliko bilateralnih susreta.

Međunarodnoj donatorskoj konferenciji predsedava komesar za proširenje Oliver Varhelji, a Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Procenjuje se da je Albaniji potrebna milijarda evra za obnovu, a samo Evropska komisija je do sada iz budžeta Unije izdvojila 150 miliona evra, rečeno je u Briselu.

EU je, kao organizator konferencije "Zajedno za Albaniju", pozvala zemlje članice, međunarodne organizacije i institucije, kao i partnere u svetu i regionu Zapadnog Balkana da pomognu Albaniji nakon razornog zemljotresa iz novembra 2019. godine.

"Albanija i Zapadni Balkan nisu neki daleki i bezlični susedi već integralni deo našeg kontinenta. Delimo zajeničku istoriju i nasleđe, a očekuje nas i zajednička budućnost", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je ponovio odlučnost EU da intenzivira odnose sa Zapadnim Balkanom i ocenio da Unija i region dele iste izazove, mogućnosti i interese.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, otvarajući konferenciju, podsetila je na katastrofalne posledice zemljotresa koji je krajem novembra 2019. godine pogodio Albaniju, kada je poginula 51 osoba, oko hiljadu ih je ranjeno, desetine hiljada ljudi je ostalo bez doma, a infrastruktura je razorena.

Ona je ocenila da Albanija ne može sama da se nosi sa posledicima zemljotresa.

"Ovde nije u pitanju samo solidarnost EU već i cele međunarodne zajednice: od Crne Gore od Kanade, od Turske do Izraela, od Švajcarske do SAD. Videli smo i sppske i kosovske spasilačke timove kako rade za pomoć albanskim prijateljima", izjavila je Lajenova.

Premijer Albanije Edi Rama zahvalio je svima koji učestvuju na donatorskoj konferenciji u Briselu i to na više jezika.

On je zamolio okupljene da pomognu Albaniji da ponovo izgradi porušeno i zahvalio je Uniji na njenoj ulozi u transformaciji Zapadnog Balkana poslednjih decenija.

"Drago nam je što znamo da nismo sami. Hvala Turskoj, SAD, Aziji, susedima sa Zapadnog Balkana što su tu i vide koliko se turbulentni region promenio i koliko želimo da izgradimo drugačije mesto za našu decu", poručio je albanski premijer.

Rama i Ursula fon der Lajen su, nakon otvaranja konfrencije, potpisali EU projekat finasiranja pod nazivom "Pomoć Alabaniji u rekonstrukciji i rehabilitaciji nakon zemljotresa".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво