Tači o porukama iz Minhena: Priština mora povećati odgovornost za konačni sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da su u Minhenu dobili jasne poruke da Priština mora povećati odgovornost za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom, sa posebnim naglaskom na okončanje dijaloga uz obostrano priznanje, piše "Koha".

Hašim Tači je naglasio da partnerstvo sa SAD i EU treba da se nastavi, dodajući da "taj trenutak treba iskoristiti za Kosovo kako bi se dobila podrška za viznu liberalizaciju i članstvo u međunarodnim organizacijama".

"Poruke svih svetskih lidera u Minhenu u vezi sa Kosovom bile su da se održi partnerstvo Kosova sa EU, NATO-om i posebno sa SAD. Ovo partnerstvo se održava samo odgovornim ponašanjem, izgradnjom građanske demokratije, produbljivanjem reformi i korektnim delovanjem sa svim našim susedima. Ohrabruje me ono što smo ovde razgovarali o Kosovu na sastancima sa svim ličnostima, uključujući i one koji su u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Govoreći o zahtevu da se sporazum Beograda i Prištine postigne što je pre moguće, Tači je naglasio da je "Kosovo blagosloveno što je interes SAD ponovo fokusiran na Kosovo, kao i pažnja Donalda Trampa, Majka Pompea i Ričarda Grenela".

"Sa svima sa kojima sam razgovarao u Minhenu, rečeno mi je da je potrebno povećati odgovornost i spektar političke saradnje sa SAD kako bi se postigla finalizacija sporazuma između Kosova i Srbije, što podrazumeva uzajamno priznavanje," rekao je Tači i dodao da "šansu treba iskoristiti".

"Ako je iskoristimo, dobićemo decenije ekonomskog razvoja, ako je ne iskoristimo ostaćemo povređeni i izolovani od međunarodne zajednice, bez ekonomskih, političkih, diplomatskih koristi, novih priznanja ili članstva u međunarodnim organizacijama", naglasio je kosovski predsednik.

Rekao je da će iz Minhena otputovati u Brisel, gde će prisustvovati prvom sastanku lidera Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana.

"Kosovo će biti predstavljeno i razgovaraće se o daljim koracima, kako o liberalizaciji viznog režima, tako i o mogućnostima za bližu saradnju sa svima", rekao je Tači.

Naglasio je da "put Kosova ka evrointegracijama treba da bude u koordinaciji sa SAD i Evropskom unijom".

"Liberalizacija viznog režima trebalo bi da se dogodi i ni pod kojim uslovima ne bi se trebali gubiti izgledi za članstvo u Interpolu ili Unesku. Bez koordinacije sa Vašingtonom i Briselom, Kosovo je ozbiljno ugroženo u procesu dobijanja vizne liberalizacije i članstva u međunarodnim organizacijama ", zaključio je Tači.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво