Srbija slavi Dan državnosti

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. proglašen prvi srpski ustav. U vremenu izazova, neophodna je Karađorđeva hrabrost da se vodi nezavisna politika, ali i Miloševa mudrost, poručila je predsednica Skupštine Maja Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu, mestu u kojem je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Ceremoniju su predvodili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Gojkovićeva i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu.

U obraćanju okupljenima, Gojkovićeva je poručila da je u vremenu izazova neophodna Karađorđeva hrabrost da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi odluke, ali i Miloševa mudrost.

"Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu", rekla je predsednica Skupštine.

Episkop šumadijski Jovan služio je pomen i moleban kao znak podrške srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, ali i junacima koji su 1804. podigli ustanak protiv Turaka.

Nakon ceremonije u Orašcu, biće položeni venci na sarkofag vožda Karađorđa na Oplencu.

Molitveni hod od Beograda, u znak podrške SPC u Crnoj Gori, u Orašac će doći kasno posle podne. Zato su stigle litije iz više mesta, poput Aranđelovca i drugih gradova.

Venci na Spomenik neznanom junaku

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je jutros vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Selaković se upisao u spomen-knjigu i izvršio smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Zvaničnom obeležavanju prethodila je počasna paljba pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Reprezentativni orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga republike do Kalemegdana.

Prestonica Srbije je povodom državnog praznika ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво