Smajlović: Opštenarodni gnev u Crnoj Gori

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović rekla je za RTS da je Milorad Dodik ohrabren time što dobija jaču i glasniju podršku hrvatske strane u odnosu na raniji period. Pretpostavlja da Dodik neće sprovesti odluku Ustavnog suda BiH, ali će da je koristi kao izgovor za retoričku žestinu. Milo Đukanović pokazuje da je nekome obećao da će da skrši moć SPC, smatra Smajlovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je pređena crvena linija u BiH, a predsednik Aleksandar Vučić da je u Minhenu vladala veća zabrinutost za BiH nego za Kosovo. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, kolumnistkinja Ljiljana Smajlović je rekla da je Milorad Dodik podigao ton za oktavu više, tako da on diže napetost i govori - ovo neće proći, ovo nećemo da trpimo. 

"Mislim da je ohrabren time što dobija jaču, glasniju podršku hrvatske strane nego pre. Već dugo vremena možemo da uočimo da srpska i hrvatska strana u BiH deluju koordinisano, a sad deluju još više usaglašeno", kaže ona.

Pretpostavlja da Dodik neće sprovesti ovu odluku Ustavnog suda BiH, ali da će je koristi kao izgovor za tu retoričku žestinu.

Govoreći koliki je njegov manevarski prostor, Smajlovićeva kaže da Dodik tvrdi da brani Dejton.

"Ako je istina da se odlukom Ustavnog suda menja proporcija, ko je dobio koliko, 49:51, ako se menja proporcija koju je Dejton utvrdio, sa tih ne znam nekoliko hiljada kilometara kvadratnih, onda je opravdana trvrdnja da je to kršenje Dejtona", smatra Smajlovićeva.

Dodaje da o tome šta je kršenje Dejtona odlučuje ne samo Ustavni sud BiH, nego i garanti Dejtona, među kojim je i Beograd. Ističe da ima tu manevarskog prostora.

Relaksiranje regiona 

Smajlovićeva kaže da Beograd može dosta da uradi, ali mora da deluje kao neko ko smiruje tenzije u regionu i dodaje da je Beograd u vrlo opasnoj situaciji.

"Postoji velika škola mišnjenja u angloameričkom frontu da je EU time što je odustala od brzog proširenja, stvorila bezbednosni i politički vakuum na Balkanu, da se u taj vakuum ubacuju Kina i Rusija, a da im je oslonac jedna mračna konzervativana sila koja deluje i u Bosni, Crnoj Gori, Srbiji u Makedoniji i na Kosovu, a to je SPC", kaže ona.

"Ovo je riskantan trenutak za Srbiju jer se protiv nje na ovoj tezi ujedinjuju sve NVO, instituti i delovi establišmenta zapadnog koji su dosadanjšnju politiku vodili protiv nas", kaže ona.

Beograd mora da dokazuje da može da utiče na to da se krize ne raspiruju i mora da pokaže da pokušava da spusti loptu i relaksira region, smatra Smajlovićeva.

"Moramo da pokažemo da mi pozivamo na smirenje i da koristimo moć koju imamo da se spusti lopta", kaže ona.

"Ne znam da li će odmah doći do smirivanja tenzija, ali zbog položaja Srbije i naših odnosa sa Kosovom, ne može Beograd da kaže - udrite jače, može da deluje kao garant Dejtona da se pojavi na razgovorima, da zastupa tezu da se ovim menja Dejton, ali ne može da podstiče Dodika da diže temperaturu", ističe Smajlovićeva.

"Bizarna stvar i apsurd u Crnoj Gori" 

Milo Đukanović kaže da Crna Gora mora da napravi svoju crkvu kako bi država zaštitila svoj identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije.

"U početku su rekli da ništa u tom Zakonu nema - to je Zakon o slobodi veroispovesti, samo da se svi dovedu u istu pravnu situaciju, da vidimo u gruntu šta je čije", kaže ona, komentarišući izjavu predsednika Crne Gore.

Sada, čini mi se sa strane, da je ovaj protest skoro opštenarodni gnev u Crnoj Gori i pobuna iako mirana i u litijama, kaže Smajlovićeva.

To je, kako kaže, nateralo Đukanovića da kaže jeste - ma jeste, ja pravim svoju crkvu.

"Prilično je ovo bizarna stvar, apsurd, da u 21. veku neko kaže, ne znamo koliki je vernik a nije kršten i neko kao predsednik jedne sekularne države kaže - ja ću da napravim crkvu, neće mene ugrožavati tuđe crkve", kaže Smajlovićeva. Smatra da je to neobično i neoprezno.

"Milo Đukanović je dosad govorio - ja ovo radim što je za nas dobro, niko ne može da nas pritiska, a sada mi se čini da je priznao da se ovo uklapa u ono o čemu sam ranije govorila. Objavljen je tekst, analiza na sajtu Evropskog saveta za međunarodne odnose gde se analizira kako je SPC jedna strašna organizacija čiji su sveštenici mračne figure sa konzervativnim stavovima", ističe kolumnistkinja.

Smajlovićeva kaže da kada pročitate analizu vidite da se autorka poziva na razgovre sa jednim čovekom, predsednikom Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

"Ostatak teksta zasniva se na tekstovima iz BIRN-a, pokušava se formirati stav da je opasna SPC, ona sprečava da ostvarimo neke ciljeve i mislim da Milo pokazuje da je nekome obećao da će da skrši moć SPC", zaključila je Smajlovićeva.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво