Đurić za RTS: Srpska roba će brže dolaziti u našu južnu pokrajinu

U Minhenu će danas biti potpisano pismo o namerama o uspostavljanju direktne železničke linije Beograd–Priština. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će od uvođenja linije nesumnjivu korist imati naša privreda, ali i Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Marko Đurić je istakao da je reč je o pismu o namerama, tj. o jednoj političkoj izjavi da se obnovi nakon 20 godina direktan železnički saobraćaj između Beograda i Prištine.

"To je nešto što će naš glavni grad, najveći srpski grad Beograd, učiniti bližim sa najvećim gradom u našoj južnoj pokrajini. To je nešto što kada se jednom realizuje, a to podrazumeva obnovu železničke pruge od Prištine, preko Podujeva do administrativnog prelaza Merdare – srpska roba brže će dolaziti u našu južnu pokrajinu, putnici i sve drugo će ići mnogo lakše", naveo je Đurić.

Istakao je da je to i jedna politička poruka.

"Politička poruka da mi želimo da se povezujemo sa onim što je za nas naša južna pokrajina. Nemojmo zaboraviti da u regionu Gračanice, dakle centralnom Kosovu i Metohiji, živi preko 20.000 Srba. Mislim da bi osim naše privrede koja će imati kada se ovo realizuje nesumnjivu korist, da bi nesumnjivu korist mogli da imaju i naši sunarodnici na centralnom Kosovu i Metohiji", poručio je Đurić.

"Želim da naglasim da je ovo jedna politika izjava – pismo o namerama, a da će kada se ovo realizuje posle više od dve decenije ponovo srpski voz ići od Beograda do Prištine sa srpskom robom nadamo se skorog dana kada takse budu ukinute", dodao je Đurić.

Na pitanje ko će sa prištinske strane da potpiše pismo o namerama, Đurić kaže da nema sumnje da i strana privremenih institucija u Prištini izražava političku volju da tu liniju otvori.

Ukazao je da će Ministarstvo saobraćaja, zajedno sa celom Vladom, raditi u narednom periodu na realizaciji toga.

"Sa naše strana infrastruktura je funkcionalna i spremna, a zbog ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji i zbog krađe šina, pošto je nekoliko desetina kilometara pruge van funkcije sa strane privremeno pod upravom prištinskih institucija, biće puno posla i za one koji treba da rade na obnovi pruge", zaključio je Đurić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се