Aljbin Kurti između reciprociteta i poziva za ukidanje taksi

Iz uticajnih zapadnih zemalja nastavljeni su pozivi novoj kosovskoj vladi da ukine taksu na srpsku robu i da se posveti dijalogu sa Beogradom. Poslednji su pozive uputili američki državni sekretar Majk Pompeo i zvaničnici ambasade Nemačke u Prištini.

U čestitki američki državni sekretar Majk Pompeo pozdravlja formiranje kosovske vlade i ističe da je došlo vreme za normalizaciju odnosa sa Beogradom, koja će biti fokusirana na međusobno priznavanje, što je, navodi se, od krucijalne važnosti za punu međunarodnu integraciju Kosova.

Pompeo dodaje da će Sjedinjene Države biti uz Prištinu tokom tog procesa i da u Vašingtonu očekuju od nove vlade da ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i da to treba da bude prioritet.

I u stavu Ambasade Nemačke kaže se da će vlada u Berlinu pozdraviti brzo ukidanje takse.

U zahtevima o ukidanju takse ne spominje se reciprocitet, pa se stiče utisak da Ameriku i Nemačku taj stav Aljbina Kurtija ne dotiče puno.

O reciprocitetu će, međutim, verovatno biti govora na bezebednosnom samitu u Minhenu, na kojem će Aljbinu Kurtiju to biti prvi nastup te vrste u svojstvu kosovskog premijera.

Kurti će pred mnogo zainteresovanih za obnavljanje dijaloga imati priliku da objasni šta znači reciprocitet za ukidanje takse.

Kurti: "mini-Šengen" je četvrta Jugoslavija 

Kurti se zalaže za dijalog i najavio je da će u njemu predvoditi delegaciju Prištine, ali se ne slaže sa pokretanjem regionalnih inicijativa kao što je "mini Šengen".

Kurti je radije za jače veze Prištine i Tirane, a regionalno za Berlinski proces pokrenut pre nekoliko godina.

"Balkanski 'mini-Šengen' nosi opasnost, predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju želi Srbija. To je namera Beograda. Moramo biti veoma oprezni. Istorijski, bila je versajska Jugoslavija, avnojevska Jugoslavija I Miloševićeva Jugoslavija. Sada četvrta Jugoslavija, to je namera Beograda. Nema govora da 'mini Šengen' nije četvrta Jugoslavija", izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Vučić: Kurti ne poznaje dovoljno istoriju ni svog naroda, ni regiona 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da to pokazuje da Kurti ne poznaje dovoljno ni istoriju ni sopstvenog naroda, ali ni istoriju regiona, kao i da niko nema želju da pravi nikakvu novu Jugoslaviju. 

"Jugoslavije koju smo stvarali, a ja nemam toliko negativan odnos prema tome, su uglavnom se obile o glavu srpskom narodu. Iz Jugoslavija koje smo stvarali izlazili smo uvek i prokazani, ponekad i poniženi. Iza moje ideje se krije snažna ekonomija. Iza moje ideje se krije snažna ekonomija. Iza moje ideje se krije slobodan protok ljudi, roba, usluga, kapitala, iza toga se krije bolji standard za ljude, i za Srbe i Albance. Da li naravno pre svega brinem za Srbe i građane Srbije, da. Nimalo mi ne smeta i da Albanci uživaju u blagodatima takvog uspeha. Naprotiv, radovaću se tome. Ali, ja vidim da on to ne razume", istakao je Vučić.

Aljbin Kurti je dan pred odlazak u Minhen pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija da usaglase stavove o nastupu.

Tači je međutim već otputovao u Nemačku i sudeći prema njihovim dosadašnjim odnosima neće nastupiti jedinstveno.

Odnos novog saziva centralnih institucija i Tačija najbolje se ogleda u tome što su novi ministri uklonili njegove portrete iz svojih kabineta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара