Sukob Rame i Kurtija oko "mini Šengena"

Albanski premijer Edi Rama i kosovski premijer Aljbin Kurti nisu sasvim saglasni oko toga kako bi trebalo da izgleda saradnja na Zapadnom Balkanu.

Edi Rama se, na konferenciji za štampu u Tirani posle susreta sa novim premijerom privremenih prištinskih institucija založio za "mini Šengen" na Zapadnom Balkanu, inicijativu koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Aljbin Kurti, međutim, kako prenosi prištinska Koha, želi "albanski Šengen" i kaže da je današnji sastanak bio posvećen više "makro albanskom Šengenu" nego "mini balkanskom Šengenu".

Kao odgovor na takav stav Kurtija, albanski premijer je istakao da "Albanski Šengen" ne može da postoji bez "balkanskog Šengena".

Rama se založio za usaglašavanje i interakciju Tirane i Prištine u vezi Berlinskog procesa.

Kurti i Rama dogovorili su se da će otpočeti pripreme za zajedničku sednicu kosovske i albanske vlade. 

Rama: Treba da otklonimo granicu

Albanski premijer je rekao da je saradnja sa Kosovom "prioritet nad prioritetima".

"Smatram da nismo realizovali u potpunosti slobodno kretanje građana i time nismo ispunili dužnost prema našem narodu. Treba da budemo jasni na svakom koraku, da otklonimo granicu između dve države. Na kraju, želim da istaknem da pružamo 100 odsto podršku Kosovu u bici za priznanje kao suverene i demokratske zemlje", naglasio je Rama.

Dodao je da "ni Srbija, niti druge zemlje ne mogu da se protive uklanjanju granica između Albanije i Kosova". 

"Sa našom interakcijom imamo put koji je zatvoren svih godina do zajedničkog prostora između dve države, slobodno kretanje, i to ne samo roba. Do juče je to bilo nezamislivo, a uzrok toga nije samo Srbija", kazao je Rama.   

Kurti je rekao da želi "snažnu saradnju između Kosova i Albanije u ovoj deceniji".

"Dogovorili smo se za međudržavnu komisiju, sa ministrima i poslanicima kako bismo sproveli 77 dogovora, ali i kako bi se povećao broj zajedničkih sporazuma. Hvala Albaniji što je pomogla Kosovu u 21. veku da se brzo i snažno krećemo zajedno", rekao je Kurti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара