Šta bi značilo uspostavljanje reciprociteta i ukidanje takse Prištine na srpsku robu

Tokom vikenda novi kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će vrlo brzo početi da pripremaju carinu za ukidanje takse, a da će tu meru pratiti uspostavljanje reciprociteta. Ukidanje takse tražio je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel.

Taksa od 100 odsto na srpsku robu na snazi je od novembra 2018. godine i njome su srpska preduzeća prestala da budu broj jedan u plasmanu robe na kosovsko tržište. Gubitak te pozicije za srpska preduzeća u proteklih 14 meseci značio je manji plasman robe na ovdašnje tržište u vrednosti preko 500 miliona evra.

Nikada se nije ozbiljnije pričalo o ukidanju takse nego sada, kada je izabrana nova vlada. Ali najave su da će ukidanje takse pratiti reciprocitet.

Aljbin Kurti kaže da čim budu razmotrili sve elemente reciprociteta, oni će ga uspostaviti i tada će ukinuti taksu.

Podseća na rezoluciju kosovskog parlamenta od decembra 2011. godine gde je glavna tačka pun reciprocitet u smislu tržišnih, privrednih i političkih odnosa sa Beogradom.

Kurti kaže da smatraju da nije u redu da roba sa Kosova kada ide u centralnu Srbiju, da se na njoj ne priznaje nijedan dokument zbog toga što se na njemu Kosovo tretira kao država.

Kurti dodaje i da mu smeta što Albanci iz Preševa, Medveđe ili Bujanovca dođu u Prištinu i završe fakultet, ali ne mogu sa diplomom da idu natrag i zaposle se u svom rodnom gradu.

Bivša ministarka trgovine u kosovskoj vladi Mimoza Kusari, rekla je da za novu kosovsku vladu reciprocitet znači šire mere koje se odnose na ekonomske, političke i na slobodu kretanja ljudi, na obrazovanje i na sva područja života u kojima kako kaže Srbija krši pravo Kosova i njegovih žitelja.

U analitičkim krugovima u Prištini postavlja se pitanje da li se najava uvođenja reciprociteta poklapa sa očekivanjima zapadnih zemalja za ukidanje takse.

Analitičari kažu da će odgovor Amerike, institucija EU i evropskih država zavisiti od prirode, obima i posledica politike reciprociteta u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Ako se mere reciprociteta vide kao prepreka za nastavak dijaloga ili njihov napredak, suprotstaviće im se Amerika, institucije EU i evropske države", ocenjuju u Prištini.

Uspostavljanje reciprociteta u principu znači redefinisanje odnosa u oblastima kao što su kretanje ljudi, prevoz, obrazovanje, zdravstvo i članstvo u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

U Prištini dodaju i to da bi ukidanje takse naišlo na oštro protivljenje opozicije koja je činila vlast i uvela taksu na srpsku robu. Iz sada opozicionih krugova stižu i najave uličnih protesta, poput onih koje je godinama organizovao Aljbin Kurti kada se protivio odlukama za koje je tvrdio da idu naruku Beogradu, a štete Albancima na KiM. 

Aljbin Kurti je dobio i poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, pa će nakon tog razgovora biti mnogo šta jasnije. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво