"Srbija 21" izlazi na lokalne izbore, o republičkim će tek da odlučuje

Dok deo opozicije najavljuje bojkot, organizacija "Srbija 21", koju čine uglavnom bivše demokrate i liberali, najavljuje nastup na lokalnim izborima, dok će o republičkim tek doneti odluku. Kažu da je to jedini način da se bori za vlast. Istovremeno, lider vladajuće stranke Aleksandar Vučić najavljuje da će se i SNS boriti za svaki glas, sa listom na kojoj neće biti, ali čiji će biti nosilac.

Bili su članovi proevropskih stranaka – DS-a, LDP-a, SDS-a, a danas su pod okriljem proevropske organizacije "Srbija 21". U Beograd su došli iz sedamdesetak gradova i opština, s jedinstvenom porukom.

"Mi kao grupa građana smo doneli odluku da učestvujemo na izborima", rekao je Milutin Stanković iz Šapca, a istu poruku šalje i Vladica Tošić iz grupe "Rođeni za Pirot".

Borbu, za početak, najavljuju iz svojih opština, na lokalnim izborima. O istovremenim republičkim, tek će odlučivati.

"Ja sam ovde čuo želju svakoga od vas da političkom borbom na izborima ovakvim kakvi su danas u Srbiji, naravno da niko ne može da kaže da su oni slobodni i fer, ali se oni bez borbe neće promeniti. Nažalost, te borbe danas nema, ono što se nudi građanima je odustajanje od svake borbe", rekao je narodni poslanik Marko Đurišić.

Nesaglasje sa najavom bojkota lidera Saveza za Srbiju, osim od nekih bivših stranačkih kolega u Centru "Sava", čulo se i u Novom Sadu od predsednika socijalista Ivice Dačića. Dačić kaže da će "bojkot da im propadne".

"Očigledno je da će većina građana učestvovati na izborima, a sva istraživanja to i govore. Neki su i ranije bojkotovali, to nije nikome dobro donelo, nije ni Srbiji. Tako da ih ja sve pozivam da izađu na izbore i da odmere snagu", poručio je Dačić.

Vučić: Atmosfera deset puta bolja nego 2012.

Šta god da odluči deo opozicije, nastup vladajuće stranke na izborima neće se promeniti.

Predsednik napredaka Aleksandar Vučić rekao je da "ni od koga neće da traži da glasa ni za Šešelja, ni za Šapića, ni za Gordanu Čomić, ni Čanka, ni za Čedomira."

"Ne zanima me to. Moliću ljude da glasaju za SNS, ni za SPS ni za bilo koga drugog, ukoliko ne budemo išli zajedno. A sada treba da budem tužan ako dobijemo više od 48,2 posto – ne biću najsrećniji na svetu i reći da je to istorijski rezultat u demokratskoj zemlji u atmosferi koja je 10 puta bolja nego 2012", naveo je Vučić.

Parlamentarni i lokalni izbori najavljeni su za 26. april. Za razliku od prethodnih, stranke će za ulazak u republičke i lokalne parlamente morati da pređu prag od tri odsto, a na listama da imaju najmanje 40 odsto žena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи