Fajon: Postignut određen napredak, ali ostaje bojkot dela opozicije

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da je u razgovorima u Beogradu postignut određen napredak, ali da i dalje postoje izazovi kao što su bojkot dela opozicije aprilskih parlamentarnih izbora i obezbeđivanja pluralističkih i slobodnih medija.

"Napetost u zemlji raste uoči aprilskih izbora, a naši pokušaji da poboljšamo uslove za fer izbore još nisu dali željene rezultate. Primena onog što je dogovoreno u pregovorima između vlade i opozicije pažljivo će se nadgledati", navela je Tanja Fajon u saopštenju za javnost na kraju posete Beogradu dostavljenom Tanjugu.

Fajonova je bila u dvodnevnoj poseti Beogradu sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i izaslanikom za Srbiju EP Vladimirom Bilčikom, čiji je cilj bio predstavljanje nove metodologije EU za proširenje.

Tanja Fajon je rekla da su pozvali srpsku opoziciju, koja insistira da nema preduslova za poštene i demokratske aprilske izbore, da ponovo razmotri svoju odluku o bojkotu.

"Bojkot izbora velikog dela opozicije mogao bi da mnogo naškodi državi, jer Srbiji treba parlament koji će biti hram demokratije, a ne mesto u kome nema uslova za rad i da opozicija ponovo izađe na ulice", navela je Fajonova.

"Pozvali smo političke aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi stvorili uslove i atmosferu kako bi ljudi mogli da izađu na birališta u aprilu i kako bi mogli da imaju izbor. Više napora, posebno tokom predizborne kampanje, moraće da se uloži u uravnoteženo i verodostojno izveštavanje medija i protiv širenja opasne populističke i nacionalističke retorike, govora mržnje i manipulacije birača ili zastrašivanja", istakla je Fajonova.

Zvanični zajednički deo razgovora delegacije EU u Beogradu uglavnom je bio usredsređen na novu strategiju proširenja EU i kako ona može da utiče na Srbiju.

"U poruci (Evropske) komisije jasno se kaže da se neće menjati pregovarački okvir Srbije, ali ona će uvek biti u mogućnosti da ga prilagodi ako kroz pregovore vidi bolje mogućnosti za integraciju", rekla je Fajonova.

Dodala je da je postignuta saglasnost da napredak Srbije na putu ka EU sada može biti brži ako postoji jasna politička volja i posvećenost reformama.

"Mi ćemo Srbiji pružiti punu podršku na tom putu", zaključila je Fajonova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара