Varhelji pozvao da se odustane od bojkota izbora

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji pozvao je stranke u Srbiji da učestvuju na predstojećim izborima.

Varhelji je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa parlamentarnim partijama kojem su prisustvovali i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica Tanja Fajon, rekao da su došli u zajedničku misiju da se obrate svim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama, da zatraže da dođu do zajedničkog imenitelja u cilju ubrzanja procesa evropskog približavanja i reformi.

"Znamo da je Srbija pred izborima. Odvijaju se razgovori među poltičkim strankama. Drago mi je što smo i mi u tome učestvovali. Vidim da je taj proces ostvario značajne rezultate, te se nadam da će se nastaviti stranački dijalog i posle izbora, jer će biti bitno da se u skupštini ostvari ozbiljna većina da bi se sve reforme sprovodile, posebno da bi se dobila značajna većinska podrška za oblast pravosuđa", rekao je Varhelji.

Pozvao je na odustajanje od bojkota i na učešće na izborima.

"Mislim da je to neophodno za Srbiju i srpski narod i sa ovog mesta upućujem poruku da demokratija funkciniše samo ako svi u njoj učestvuju. Pozivam sve stranke da učestvuju u izbornoj kampanji i skupštini", rekao je on.

"Slobodni i fer izbori su tu"

Vahelji je naveo da su slobodni i fer izbori tu i poručio da će pozvati stranke koje ne učestvuju u dijalogu da se vrate za pregovarački sto.  

On je tako odgovorio na pitanje da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji i da li bi pozvao političke stranke da učestvuju na njima.

"Možemo da kažemo, uslovi su ispunjeni, ali to mora biti preneto ljudima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, idemo ka tome", rekao je Varhelji. 

Na pitanje da li je razgovarano o kritikama zbog izmena izbornog procesa nekoliko meseci pred izbore, Varhelji je rekao da jeste, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom skupštine Majom Gojković.

"Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način da se počne period kampanje. Odgovorili su nam da je ovo podržao ceo parlament, cela skupština, i da to ne treba da bude nikakva preokupacija, ali u različitim političkim sistemima imate drugačije izborne uslove i različite nivoe za cenzus", rekao je Varhelji.

On je dodao da je ključno da parlament bude jedinstven u tome, da se oni svi slože, i ako je ta odluka prihvaćena, onda je to u redu.

Upitan da li su doneti konkretni mehanizmi kako bi se oni koji ne učestvuju u dijalogu vratili za pregovarački sto, Varhelji je rekao da tek treba da se sretne sa njima i da će pokušati lično da ih ubedi da sednu za sto sa evroparlamentarcima.

"Iskoristiti svaku priliku da izbori budu uspešni"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da uoči izbora u Srbiji svaka prilika treba da se iskoristi da bi izbori bili uspešni i da sve do samog dana glasanja treba koristiti sve mogućnosti da bi svi oni koji mogu da učestvuju u izborima učestvovali u njima, i političke partije i javnost.

Bilčik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Oliverom Varheljijem, i Tanjom Fajon izjavio da je neophodan preduslov za izborni proces da postoji, kako se izrazio, slobodan javni prostor i javni mediji.

"Ovo nije naša poslednja poseta Srbiji, bićemo ovde koliko god bude potrebno, pogotovo posle izbora, jer je međuparlamentarni dijalog nešto što je veoma bitno, i u koordinaciji sa Evropskom komisijom taj međuparlamentarni dijalog možemo da koristimo kao platformu za razgovore o reformama, i evropskim i onim u Srbiji", rekao je Bilčik.

On je naveo i da je evropska trojka od učesnika političkog procesa, političkih aktera, organizacija civilnog društva, predstavnika medija, koji su učestvovali u tri runde dijaloga, čula da postoji veoma nizak nivo poverenja u političke institucije i ono što se dešava u javnom prostoru.

"Mi smo spremni i voljni da pomognemo da se i ova situacija poboljša. I Tanja Fajon i ja smo se bavili medijacijom da bi izgradili ove mere za podizanje poverenja i mislim da ćemo i uspeti to do kraja da uradimo", zaključio je Bilčik.

Fajon: Ima još mogućnosti za poboljšanje uslova 

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon poručila je da još ima mogućnosti da se poboljšaju izborni uslovi i da opozicija koja je u bojkotu treba da se vrati za sto, a možda i na izbore.

Dodala je da su u decembru napravljeni pomaci, ali da je danas njena glavna poruka – sloboda medija.

"Čini se da je to najznačajniji uslov i za sve koji su danas u bojkotu", rekla je Fajon.

Ona je navela i da je zajednička poruka predstavnika EP u Beogradu da treba učiniti sve što je moguće kako bi se vratilo poverenje u institucije i u proces predizborne kampanje i stvorili uslovi za fer izbore, kao i slobodu medija.

"Poruka je da još ima mogućnosti da se poboljšaju uslovi za sve i da se otvore vrata u dijalogu da se opozicija koja je u bojkotu vrati za sto, a možda i na izbore", rekla je Fajon.

Ona je navela i da su predstavnici EP tu jer snažno podržavaju put Srbije prema EU.

Tanja Fajon je izrazila nadu da će još večeras i sutra imati priliku da razgovaraju sa svim političkim akterima i da čuju šta se dešava, šta su postigli, i šta je u njihovoj mogućnosti da učine kako bi izbori bili demokratski, fer i pošteni.

"Mi smo ispred EU da budemo podrška zemlji", rekla je Fajon.

Sastanak iza zatvorenih vrata 

Varhelji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sastali su se sa učesnicima ranijeg međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima u Narodnoj skupštini iza zatvorenih vrata.

Tanjugov izvor je naveo da je evropposlanica Tanja Fajon je kazala da bojkot ni parlamenta, ni izbora nije rešenje, ali i da promena pravila pred izbore takođe nije rešenje.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je prethodno imala odvojen sastanak sa delegacijom EU.

Prema navodima drugog izvora, Fajonova je izrazila zabrinutost zbog izjava šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića da ona radi protiv Srbije, a zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić joj je preneo da, kako je rekao, ne treba da gradi stavove na osnovu "samo nekih" informacija.

"Zamerio" je što, kada Srbija nešto dobro uradi, ona lično ne kaže da je to dobro.

Fajonova je rekla i da smanjenje cenzusa izaziva sumnje, jer se izborna pravila ne menjaju tokom godine, a šef poslanika socijalista Đorđe Milićević odgovorio joj je da ne brine za cenzus, jer se o tome vodi rasprava i postoji opšti konsenzus u parlamentu, te da nije tačno da se izbrona pravila ne manjaju u izbornoj godini.

On je podsetio da su u cilju poboljšanja izbornih uslova, u decembru prošle godine, promenjena četiri zakona.

Rekao joj je i da je interesantno da niko iz EU nije reagovao 2011. godine na izveštaj Verice Barać o medijima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво