Varhelji sutra u Beogradu sa Vučićem o novoj metodologiji

Dan pošto je u Briselu zvanično predstavljena nova metodologija procesa pristupnja Evropskoj uniji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji dolazi sutra u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Uoči posete, novi komesar za proširenje je izjavio da se raduje prvim posetama dvema državama koje učestvuju u pregovorima o pristupanju EU, Srbiji i Crnoj Gori, u koju će otići iz Beograda.

"Radujem se što ću razgovarati o napretku u političkom dijalogu uoči izbora u obe države, kao i o rezultatima reformi koje se tiču pridruživanja EU, a koje su uočljive u oblasti vladavine prava", rekao je Varhelji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.

Evropski komesar i predsednik Vučić razgovaraće o nastavku evrointegracija, a posle sastanka održaće zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj će Verhelji izneti buduće planove Evropske komisije za region i prokomentarisati revidiranu metodologiju proširenja.

Predviđeno je i da, u prisustvu Vučića i Varheljija, bude potpisan finansijski sporazum o projektnom finansiranju IPA 2019, koji će parafirati ministarka za evrointegracije, Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Komesar Varhelji će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministri Jadranka Joksimović, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Verhelji će se, zajedno sa posrednicima u međustranačkom dijalogu u Srbiji, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, sastati sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i političkim strankama koje učestvuju u tom dijalogu.

Nakon toga, uslediće zajednički sastanak sa opozicionim strankama koje ne učestvuju u tom dijalogu, a komesar i evroposlanici, kako se navodi, poslaće jedinstvenu poruku EU o potrebi da se "nastavi rad na inkluzivnim, slobodnim i fer izborima na proleće 2020".

Varhelji, Fajonova i Bilčik održaće zajedničku konferenciju za medije.

Evropska komisija izašla je danas u javnost sa predlogom nove metodologije proširenja.

Tom prilikom, Varhelji je poručio da cilj EU ostaje proširenje na Zapadni Balkan, kao i da je predlog nove metodologije pristupanja EU zasnovan na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије