Joksimović: Važno je da EU jednim glasom govori o politici proširenja

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je u Briselu da se opredeljenje Srbije za nastavak EU puta ne dovodi u pitanje, ali i da EU mora konačno jedim glasom da progovori o politici proširenja.

Jadranka Joksimović je, posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, ocenila da je Srbija prepoznata kao važan partner i pristupna zemlja, ali i buduća članica EU koja će moći da doprinese boljitiku Unije.

Joksimovićeva je najavila da će Bilčik kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju pripremati predlog rezolucije u narednim mesecima, a koja će do kraja godine biti usvojena u EP.

"Važno je da sa gospodinom Bilčikom redovno razmenjujemo sve ono što Srbija u reformskom procesu radi, a posebno u oblasti vladavine prava, ekonomije i drugih važnih pitanja za Srbiju i naš proces evropskih integracija", ocenila je Joksimović.

Joksimovićeva kaže da je sa Bilčikom razgovarala o predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan koji će se u maju održati u Zagrebu, kao i o Konferenciji o budućnosti Evrope koja je planirana da se sprovede u naredne dve godine.

"Važno je da i stavovi zemlja u pristupnom procesu i zemlja kandidata budu deo šire debate. Srbija je tu pokazala puno inicijativa. Stalno razgovaramo i iznosimo u Beogradu, Briselu i drugim glavnim gradovima naša očkivanja i stavove. Mislim da je Srbija prepoznata kao ozbiljna zemlja sa prvorazrednim kapacitetima i za reforme i za integracije", kaže Joksimović.

Prema njenim rečima, dešavanja u EU iznedriće jednu novu politiku proširenja, koja može biti i "dinamičnija, ali i usporavajuća".

Joksimović ocenjuje da to zavisi od toga kako će se države članice usaglasiti u kom pravcu idu Unija i Evropa.

Ministarka podseća da se ove godine obeležava 30 godina od Pariske povelje za novu Evropu koja je predvidela da "nema ujedinjene i slobodne Evrope ukoliko nije od Arktika do Mediterana".

"Na nama je da radimo svoj deo posla. Mi to izbegavati nećemo pre svega zbog dobrobiti naših građana. Sa druge starane, važno je da EU jednim glasom konačno govori o politici proširenja", poručila je ministar Joksimović.

Dodala je da Srbija razume da ima različitih interesa i vizija, ali da je važno da se razume u kom pravcu se ide, da se čuje "jedan glas EU" i da se u odnosu na to kreira dinamika i mapa puta koje će Srbija sporvoditi u reformskom procesu.

"Ponovila sam da je neupitno opredeljenje Srbije za nastavak evropskog puta. Reforme vidljive na svakom koraku kako u životu naših građana tako i u onome što možemo da merimo kao napredak u ključnim oblastima ekonomije i vladavine prava", kaže Joksimović.

Napominje da postoje očekivanja da Srbija može i brže i bolje.

"I može, ali bi bilo nefer reći da Srbija kaska i gubi dah u reformama. Idemo solidnim tempom, a volela bih da i dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja bude brža i da ide u korak sa onim što mi radimo", zaključila je Joksimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво