Dan ranije RTS imao uvid u nacrt nove metodologije proširenja EU – šta čeka Srbiju

Nova metodologija proširenja EU koja će sutra biti predstavljena u Briselu predviđa snažnije finansijske i političke podsticaje za zemlje Zapadnog Balkana već u fazi pristupanja, ali i mogućnost da pregovori budu zaustavljeni ako kandidati nazaduju u ispunjavanju kriterijuma.

U nacrtu ovog dokumenta u koji je uvid imao RTS predlaže se da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno. Nova metodologija može da se primeni i na Srbiju bez menjanja postojećeg pregovaračkog okvira, navodi Evropska komisija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće sutra predlog nove metodologije politike proširenja koji bi trebalo da ukaže na izlaz iz krize u kojoj se politika proširenja nalazi i omogući konsenzus za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u prvoj polovini ove godine.

Nacrt predloga u koji je RTS imao uvid, zasnovan je na četiri glavna principa: kredibilitet, predvidivost, dinamičniji pristup i snažnije političko upravljanje procesom.

"Politika proširenja mora da bude predvidljivija i verodostojnija – zasnovana na objektivnim kriterijumima, rigoroznom pozitivnom i negativnom uslovljavanju i reverzibilnosti, kao i da bude dinamičnija i snažnije politički vođena", navodi se u nacrtu dokumenta.

Predložene promene mogu biti sprovedene i u okviru postojećih pregovaračkih okvira (sa Srbijom i Crnom Gorom) što bi osiguralo jednaka i fer pravila za sve u regionu, navodi Evropska komisija u predlogu i naglašava da "pregovarački okviri za Srbiju i Crnu Goru neće biti menjani već će predložene mere biti primenjene unutar postojećih okvira uz saglasnost i u dogovoru sa ove dve zemlje".

Neophodno jačanje kredibiliteta

Lideri Zapadnog Balkana moraju uverljivije da ispune obaveze u oblasti vladavine prava, ekonomiji, funkcionisanju demokratskih institucija i u drugim oblastima.

Sa druge strane, EU takođe treba da ispuni svoj deo obaveza: kada zemlje kandidati ispune tražene kriterijume, zemlje članice treba da odobre sledeći korak u procesu, navodi se u predlogu koji će zvanično biti objavljen u sedištu Evropske komisije.

Komisija takođe najavljuje da će mape puta za vladavinu prava biti uspostavljane, slično ranijim akcionim planovima, kao i mapa puta za funkcionisanje demokratskih institucija.

Nacrt metodologije predlaže redovne samite na vrhu EU - Zapadni Balkan i intenzivnije kontakte na ministarskom nivou.

Posebne međuvladine konferencije za svaku zemlju kandidata trebalo bi da budu organizovane posle godišnjih izveštaja Evropske komisije, kako bi se razmotrio napredak i planovi za naredni period.

"Vreme je da politička priroda procesa bude stavljena u centar pažnje kako bi se osiguralo snažnije angažovanje zemalja članica, uključujući i najviši politički nivo."

Evropska komisija predlaže grupisanje pregovaračkh poglavlja u šest tematskih celina (klastera).

"Pregovori će biti otvarani za svaki klaster kao celinu, umesto po pojedinačnim poglavljima. Kada su utvrđena merila za otvaranje ispunjena, klasteri će biti otvarani bez daljih uslovljavanja, a biće utvrđena merila za zatvaranje. Pregovori mogu na ovaj način da budu organizovani i sa Srbijom i Crnom Gorom, uz poštovanje postojećih pregovaračkih okvira".

Predvidljivost: pozitivno i negativno uslovljavanje

"Potrebno je da politika uslovljavanja bude jasnija nego do sada i da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu sliku šta EU očekuje u različitim fazama procesa, stoga će Evropska komisija preciznije definisati uslove potrebne za napredak", stoji u predlogu.

Ako zemlje dobro napreduju, to treba da vodi "bližoj integraciji" sa EU i postepenom uključivanju u pojedinačne politike EU, programe i tržište, navodi Evropska komisija i ujedno predlaže veću finansijsku pomoć i ulaganja, kroz snaženje i unapređenje IPA pretpristupnih fondova.

Kao što napredak zahteva snažnije podsticaje od EU, u slučaju ozbiljnog i dugotrajnog nazadovanja, potrebne su odlučnije mere koje bi sankcionisale takvu situaciju, ocenjuje Evropska komisija.

U tom slučaju, Komisija može da predloži zaustavljanje ili suspendovanje pregovora, na sopstvenu inicijativu ili na predlog zemalja članica.

"Pregovori mogu biti zaustavljeni samo u nekim oblastima ili, u najgorim slučajevima zaustavljeni u potpunosti, dok iznosi finansijske pomoći mogu biti smanjeni, kao i druge stečene prednosti", navodi se u predlogu za novu metodologiju proširenja koju će predstaviti evropski komesar Oliver Varhelji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво