Dalibor Jevtić: Jesmo u vladi, ali nismo u koaliciji

Ministar za povratak i zajednice u novom sastavu kosovske vlade Dalibor Jevtić objasnio je da mu je taj mandat poveren zahvaljujući glasovima koje je Srpska lista osvojila. Ističe da nisu u vladajućoj koaliciji.

Dalibor Jevtić je rekao da su građani koji su glasali na poslednjim izborima dali mandat predstavnicima Srpske liste da u skladu s važećim zakonima na Kosovu i Metohiji dobiju zagarantovana mesta u skupštini i vladi.

Pojašnjava da nisu u vladajućoj koaliciji i da su to glasanjem u skupštini i pokazali.

"Ono što nam po zakonima pripada dodelili su nam građani i niko drugi", poručio je Jevtić.

Naveo je da će, kao politički predstavnici Srba, nastaviti da rade u interesu onih koji su  glasali za Srpsku listu, ali i boriti se da učine sve kako bi se život Srba, ali i drugih građana, poboljšao.

Rekao je da je današnja sednica vlade bila protokolarna i da nije nije bilo mogućnosti za diskusiju.

"Da jeste, ja bih se javio i rekao naš stav i poziciju, da ćemo mi u kapacitetu koji imamo biti tu da radimo na onome što jeste poboljšanje uslova života, na implementaciji zakona koji nisu implementirani, a koji se tiču prava nevećinskih zajednica, da će se uvek kod nas čuti iskreni stavovi i pozicija oko svih pitanja", rekao je Jevtić.

Priština treba da načini prvi korak 

Ukazao je i da će sigurno biti stvari protiv kojih će glasati, ali da će podržati one inicijative i predloge koji se tiču opšteg dobra i poboljšanja celokupne situacije.

"Spremni smo i za razgovor sa većinskim predstavnicima koji čine vladu i sa predsednikom vlade jer mislimo da su razgovor i dijalog najbolji način da se reše problemi", rekao je Jevtić.

Da je imao priliku da se obrati na sednici vlade, rekao bi i da novoformirana vlada treba da načini prvi korak ka onome što je omogućavanje nastavka dijaloga i da se učini sve da bi se sporazum o avio-liniji i železničkoj liniji Beograd–Priština u potpunosti realizovao.

"Preduslov za to je ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije", rekao je Jevtić.

Nema sporazuma Srpske liste i Samoopredeljenja 

Na pitanje novinara da li će Srpska lista sarađivati sa Samoopredeljenjem povodom najave Aljbina Kurtija da će podneti tužbu protiv Srbije, Dalibor Jevtić je rekao da nemaju nikakav dogovor ni sporazum na osnovu kog bi moglo da se govori o saradnji.

"Narod nas je izabrao da budemo tu gde jesmo i štitimo interese naroda koji je za nas glasao. Pitanje je kako će se ceo proces odvijati", rekao je Jevtić.

Dalibor Jevtić je na pitanje novinara "da li to znači da nemaju obavezu da poštuju ono što Kurti predlaže", odgovorio sa "naravno".

"Čim nemamo sporazum, nemamo nikakav dogovor, ovo nije nešto što nam je neko dao osim građana", rekao je Jevtić dodajući da se sve ono što su od 6. oktobra govorili poslanici Srpske liste ispostavilo kao istinito.

Rekao je da su poslanici glasali samo za ministre iz redova srpske zajednice.

Srpska lista nije kočničar

Dalibor Jevtić je objasnio i zašto je Srpska lista sinoć dala kvorum i glasala za predsednicu skupštine Vjosu Osmani, na šta je reagovala opozicija.

"Svi poslanici skupštine glasali su za potpredsednika Slavka Simića. Ta procedura izbora za nas nije bila nešto što treba da bude deo političkog ili koalicionog dogovora. Pre same skupštine, i predsednik Goran Rakić i ja smo rekli da Srpska lista neće biti kočničar u formiranju institucija, jer su naš interes mir i stabilnost", naveo je Jevtić.

Rekao je da nije bilo razloga da se prolongira izbor vlade, jer bi se to svakako i desilo, a treba da se donese budžet, kao i druge odluke.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво