Samoopredeljenje i DSK potpisali koalicioni sporazum

Predsednici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova Aljbin Kurti i Isa Mustafa potpisali su sporazum o vladajućoj koaliciji. Izvršni savet DSK prihvatio je sporazum, a isto bi trebalo da uradi tokom dana i pokret Samoopredeljenje.

Kurti i Mustafa su potpisivanje sporazuma obelodanili na vanrednoj konferenciji za novinare u zgradi skupštine Kosova u Prištini.

"Na jedan dan smo od sednice Skupštine Kosova na kojoj možemo da biramo novu vladu. Danas smo se sastali sa predsednikom DSK, profesorom Isom Mustafom, i sastali smo se i dogovorili da sutra izaberemo novu vladu. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući podelu odgovornosti u novoj vladi u kojoj ćemo zajednički upravljati", rekao je Kurti.

"Postigli smo dogovor. Verujem da je to dobar posao, u interesu su promene koje nužno moraju da se dese. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u budućnosti je da ova vlada bude uspešna i da ispuni očekivanja građana", rekao je Mustafa.

Prema sporazumu, vlada će imati 15 ministarstava – šest pokretu, šest DSK, tri manjinama.

Nije rečeno koliko će pripasti Srpskoj listi. 

Izvršni savet DSK prihvatio je sporazum, a isto bi trebalo da uradi tokom dana i pokret Samoopredeljenje.

Na sutrašnjoj sednici skupštine trebalo bi da mandatar Aljbin Kurti poslanicima predstavi svoj kabinet i zatraži podršku.

Očekuje se da se potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, koji je 26 decembra izabran za predsednika skupštine, povuče sa te funkcije, čime bi ustupio mesto potpredsednici DSK Vjosi Osmani.

To mesto bilo je "jabuka razdora" u pregovorima između dve stranke o zajedničkom upravljanju novim sazivom kosovske vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво