Reagovanja povodom privođenja u Crnoj Gori

Reagujući na vest o privođenju 16 osoba u Crnoj Gori, među kojima su i majka poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića i lider Prave Crne Gore Marko Milačić, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne može da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo jer ne zna šta se tačno desilo. Predstavnici političkih partija u Srbiji i Crnoj Gori oštro su osudili taj čin.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je razgovarao sa jednim od lidera Demokratskog fronta Milanom Kneževićem, kojem je jutros uhapšena majka u Crnoj Gori, te da mu je teško zbog toga što se dogodilo, ali da, kao predsednik Srbije, ne može da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, pogotovo jer ne zna šta se tačno desilo.

"Razgovarao sam sa Kneževićem, nije imao nikakve dodatne podatke. Mi nemamo podatke i ne možemo da se mešamo. Žao mi je, naravno, ali moramo da sačekamo vesti", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Vučić je istakao da mora da se vodi računa o mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Ja sam Srbin i ne moram da objašnjavam koliko sam emocionalno na strani Srba i koliko je bio emotivan razgovor za Kneževićem, za obojicu. Ali sam predsednik Srbije, ne mogu da se mešam na direktan način u untrašnje stvari Crne Gore. I ne znam šta se dogodilo na licu mesta", rekao je Vučić.

Narodni poslanik SNS Aleksandar Marković ocenio je da je očigledno da je, kako kaže, antisrpska vlast Mila Đukanovića žestoko uzdrmana, te pokazuje ogromnu nervozu.

Na sednici parlamenta Marković je istakao da je nervoza režima u Crnoj Gori posledica jedinstva, sloge i otpora srpskog naroda u Crnoj Gori.

Predsednik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Skupštini Srbije Igor Bečić rekao je da je kao čovek zgrožen dešavanjima u Crnoj Gori dodavši da je "uplašen antisrpskom politikom nedostojnih pojedinaca iz Crne Gore".

Bečić je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić više puta do sada pozivao na smirivanje tenzija i naglasio da poštuje prava drugih država, ali i da vodi računa o opstanku srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

I Pokret Dveri osudio je privođenja u Crnoj Gori, istakavši da "takvih udbaških metoda nije bilo na Balkanu još od 1948. godine".

Poslanik Dveri u Skupšti Srbije Ivan Kostić naveo je da crnogorski vlastodršci sada prave očajničke poteze nadajući se da mogu da uhapse i otpuste sa posla sve one koji im se javno suprotstavljaju.

Crnogorska opozicija: Zaplašenost režima i brutalan čin

Predsednik Nove srpske demokratije, članice opozicionog DF-a, Andrija Mandić, rekao je da lisice na rukama penzionisane profesorke, majke Milana Kneževića, najbolje oslikavaju meru, kako je naveo, "zaplašenosti režima koji terorom upravlja ovom unesrećenom zemljom".

"Uhapšeni Momo Kukuličić, odbornik Mišo Asanović i za sada još nepoznati broja građana Zete su ponos našeg naroda i siguran sam da nema tog pritiska i terora koji ih može zaplašiti i sprečiti da brane svetinje i vlastitu čast", istakao je Mandić.

Predsednik opozicionog saveza Demos u crnogorskom parlamentu, Miodrag Lekić rekao je da je hapšenje majke poslanika opozicionog DF-a, brutalan čin.

Dodao je da fotografije kuće u kojoj je uhapšena Ratka Knežević dovoljno govore o nedopustivoj policijskoj intervenciji i zatražio je njeno hitno puštanje iz pritvora.

"Pošto se ovim činom rizikuje i provocira dalja nestabilnost zemlje neophodno je da ako još ima nekog razumnog u vrhu vlasti koji nije pod direktnom kontrolom Mila Đukanovića, hitno zaustavi nasilne metode represije i dalje pogoršavanje situacije u Crnoj Gori", naveo je Lekić, prenele su podgoričke Vijesti.

Predsednik opozicione Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović ocenio je akciju tamošnje policije kao "razulareni atak na porodičnu kuću" poslanika DF Milana Kneževića i pozvao premijera Duška Markovića da objasni hapšenje njegove majke Ratke.

Danilović je naveo da UCG traži da premijer Marković, ako je, kako kaže, "i dalje premijer", lično objasni ovaj jutrošnji "sramni, nečovečni, bolesni i razulareni atak na porodičnu kuću jednog od lidera DF i poslanika Milana Kneževića."

Ratka Knežević, majka jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, privedena je jutros nakon što je policija pretresla njihovu porodičnu kuću, dok je na podgoričkom aerodromu uhapšen predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, izvršeni su pretresi na 17 lokacija, a privedeno je 16 osoba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара