Samoopredeljenje i DSK i dalje bez dogovora, ne pomažu ni ambasadori

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da sa pokretom Samoopredeljenje i dalje nema dogovora oko formiranja buduće kosovske vlade, ostavljajući otvorenu mogućnost da do sporazuma ipak dođe.

Predsednik Samoopredeljenja i mandatar Aljbin Kurti ima rok da do 4. februara predstavi skupštini sastav nove vlade ili da saopšti da u tome nije uspeo.

Mustafa i Kurti sa saradnicima sastali su se večeras sa ambasadorima većine zemalja takozvane grupe Kvinta u Prištini, u nastojanju da pronađu rešenje za formiranje sledeće kosovske vlade.

Ambasadori zapadnih zemalja nisu se obraćali medijima kada su napuštali zgradu kosovske skupštine.

Na sastanku sa Aljbinom Kurtijem i Isom Mustafom bili su ambasadori Nemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske. Američki ambasador nije prisustvovao sastanku.

Potpredsednica PS Aljbuljena Hadžiu potvrdila da još nema dogovora i naglasila da DSK insistira na zauzimanju funkcije predsednika parlamenta.

"Ne postoji sporazum zbog insistiranja DSK da se vratimo u situaciju pre 26. decembra", rekla je Hadžiu novinarima u Prištini.

Poslanici Skupštine Kosova izabrali su za predsednika Glauka Konjufcu 26. decembra. DSK, iako su njegovi poslanici tada glasali za izbor Konjufce, sada traži da se on povuče i prepusti im to mesto.

Hadžiu je rekla da ima još vremena do sledeće nedelje za postizanje dogovora i navela da Samoopredeljenje neće da traži drugog koalicionog partnera.

Na prisustvu ambasadora zapadnih zemalja insistirao je predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Prištini saopštile su ranije danas da ohrabruju sve političke aktere na Kosovu "da se fokusiraju na težnje naroda, i da neće da se bave posredovanjem" u formiranju sledeće kosovske vlade.

"Mi predstavljamo nacije duboko predane demokratskom i nezavisnom Kosovu. Svaka sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačna. Odgovornost za budućnost Kosova, za kosovske lidere i za samo Kosovo leži samo na vama, na narodu Kosova", navodi se saopštenju.

Zvaničnici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, dve stranke pobednice izbora održanih 6. oktobra duže od tri meseca pokušavaju da pronađu rešenje za formiranje nove vlade.

Problem je neslaganje oko raspodele najviših funkcija centralnih institucija - skupštine, vlade i pozicije kosovskog predsednika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара