Samoopredeljenje i DSK nastavljaju konsultacije za formiranje nove vlade

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) nastavili tokom vikenda pregovore da bi formirali novu kosovsku vladu, ali još nema finalnog dogovora.

Mandataru i predsedniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju ostalo je još osam dana da skupštini predloži sastav nove vlade ili da saopšti da nije u mogućnosti da formira vladajući kabinet.

Prištinski mediji izveštavaju da se očekuje da dve stranke premoste razlike početkom ove nedelje i da se većina rukovodstva i poslaničke grupe DSK složila sa predlogom Vjose Osmani da se mesto predsednika parlamenta kompenzuje Ministarstvom spoljnih poslova.

U Samoopredeljenju su navodno pristali na ovaj predlog.

Ostaje nejasno da li bi takav aranžman doveo do povećanja broja ministarstava sa 12 na 14 u budućoj vladi.

Mediji ističu takođe da su u DSK prekršili ultimatum dat Samoopredeljenju da se do kraja prošle nedelje izjasne o njihovoj ponudi za raspored funkcija centralnih institucija u Prištini.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri rekao je da su još uvek u procesu unutrašnjih konsultacija i ponovio poziv njegove stranke na uravnoteženu podelu vlasti pri čemu će Samoopredeljenje voditi vladu a DSK Skupštinu.

Haziri je potvrdio da je tokom vikenda došlo do sastanka Aljbina Kurtija i Isa Mustafe.

"Ne mogu da komentarišem mesto i način na koji lideri komuniciraju, ali poslednji sastanak je bio u timskom formatu", rekao je Haziri.

Portparol Samoopredeljenja Arljind Mandžuka izjavio je da nije siguran da li će biti nekih sastanaka između čelnika dve stranke, ali napomenuo je da su se strane složile da se sastanu u narednim danima.

DSK i PS su stranke pobednice na kosovskim izborima održanim 6. oktobra. Od tada predstavnici dve stranke razgovaraju o formiranju sledeće vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво