Vučić Grenelu: Ne prihvatam znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Kosovo Ričardom Grenelom da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih razgovora, ali da je zahvalan što je Grenel razumeo koje su potrebe Srbije. Grenel je poručio da Priština mora da ukine takse, a Beograd da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Aleksandar Vučić je zahvalio Grenelu na vremenu koje je izdvojio za Srbiju, kao i na uloženom trudu i entuzijazmu.

Predsednik je naveo da je sa Grenelom imao veoma dobre razgovore koji su se ticali pre svega unapređenja standarda ljudi koji žive na ovim prostorima i bolje ekonomske povezanosti u regionu. 

Istakao je da u odnosima Beograda i Prištine nema lakih tema i da, koja god tema se pokrene, uvek se dolazi do politike. 

"Ali sam zahvalan Grenelu što je na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i veliku želju, razumeo koje su potrebe Srbije i šta je to što naši građani žele", rekao je Vučić. 

Istakao je da je Grenelu izneo sve probleme od uvođenja taksa na robu iz centralne Srbije, precizirajući da je samo u jednoj godini izgubljeno 435 miliona evra, što znači 1.039.000 na dnevnom nivou.  

Dodao je da su srpske kompanije u potpunosti izopštene sa kosovskog tržišta, pre svega u prehrambenoj industriji, ali i drugde.  

"Takođe, mi smo zbog toga platili cenu ukupne unutrašnje trgovine unutar Cefte, što je nanelo štetu i ljudima u Prištini i nama", rekao je Vučić. 

Razgovori o pitanjima koja ne idu na štetu nikome 

Vučić je istakao da je zahvalan Grenelu jer je dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu dogovara i prevazilaze barijere.

Podsetio je i kako se američki predsednik Donald Tramp borio za dogovor sa Kinom, iako su ti odnosi, kako je rekao, neuporedivi.

Istakao je razgovore o infrastrukturnom povezivanju sa Prištinom, napominjući da je srpska strana spremna za izgradnju auto-puta.

Takođe, govorili su i o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

"Ja sam rekao da je zato od izuzetnog značaja da se ukinu takse, jer je besmisleno da imate železnički saobraćaj bez robe", rekao je Vučić.

Kada je reč o Grenelovim porukama koje su se čule i iz Prištine, a tiču se kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je istakao da je Beograd nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja. Međutim, ističe da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Istakao je da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi.

Bilo je reči i o drugim temama u vezi sa odnosima sa Prištinom, a predsednik je istakao da će se Grenel već u ponedeljak sastati sa ekspertima za železnicu i puteve i da će se nastaviti bliska saradnja po pitanjima koja ne idu na štetu nikome.

Četiri koraka do avio-linije 

Govoreći o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je tu potrebno preduzeti nekoliko koraka.

Prvi je uspostavljanje kontakta između Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, drugi je pravljenje sporazuma, treći leks specijalis i četvrti – sporazum sa Lufthanzom.

Dodao je da će se na sličan način, samo sa drugačijim akterima, postupati u slučaju železničkog saobraćaja, što je istakao kao veoma važno za srpski narod.

Vučić je rekao da ni pred Grenelom ne krije da je značajno da se sve to uradi zbog Srba i podsetio da samo u Gračanici živi oko 20.000 Srba, tako da ne treba naglašavati koliko bi njima to značilo.

Želimo razvijeniju infrastrukturu i snažnije trgovinske odnose", rekao je predsednik.

"Oni žele što više priznanja, mi ne želimo" 

Poručio je da ne prihvata povlačenje jednakosti između nelegalnog uvođenja taksi na srpsku robu i kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome", rekao je Vučić.

"Za mene to nije isto, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga. Ne može da bude tante za kukuriku, kako se to u našem narodu kaže, nego mora tante za tante", dodao je predsednik. 

Predsednik Srbije je naglasio da, ukoliko bi se izjednačile takse i povlačenja priznanja, ispalo bi da je Srbija kriva za takse, a, kako je rekao, nismo ni za šta krivi.

"Ne zaboravite da Srbija nije uvodila takse Prištini ni 2008. godine i 2009. godine, kada su proglasili nezavisnost, a oni su nama uveli zato što se to svidelo jednom čoveku da poveća svoj rejting", konstatovao je Vučić.

On je ocenio da je Ričard Grenel, kako je rekao, bio fer, jer govori isto i u Beogradu i u Prištini, dok drugi izaslanici, naveo je, "jedno govore tamo, a drugo ovde".

Grenel: Tu sam zbog povezivanja, nemam veliku agendu

Ričard Grenel je poručio da je lepo vratiti se u Beograd i preneo je pozdrave američkog predsednika.

Istakao je da je Tramp ponosan na američku privredu i da je uzbuđen zbog raznih tema u američkoj ekonomiji, a najviše je ponosan kada je reč o deregulacionoj kampanji.

Naveo je da je potrebno da Vlada ne smeta već da pruža podršku privredi.

"Vlada ne stvara bogatstvo, to radi privatni sektor. Mi smo tu da pomognemo sa fokusom na ekonomiju, a politiku ostavljamo vama", rekao je Grenel.

Istakao je da je došao zbog povezivanja i da nema veliku agendu.

"Želim da vas podržim i pomognem da vaše privrede rastu", dodao je.

Istakao je da je sporazum o železnici postignut u principu i da je razgovarao i sa predstavnicima u Prištini o tome. 

"Hajde da sednemo i pokušamo da napravimo sporazum o železnici", rekao je Grenel i zahvalio za prve korake u vezi sa avio-linijom.  

Poručio je da je svima u Prištini stavio jasno do znanja da takse moraju da se ukinu i da je to neprihvatljivo. 

"Isti zahtev je i ovde, on se tiče kampanje za povlačenje priznanja, to mora da se zaustavi", naveo je Grenel.  

Dodaje da je potrebno delovati u pravcu privrede i novih radnih mesta, a da će ukidanje taksi dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije.  

Kaže i da je uzbuđen zbog sastanka sa poslovnom zajednicom i da su privrednici i u Beogradu i u Prištini saglasni da se takse moraju ukinuti.  

Na novinarsko pitanje da li je fer da se od Beograda traži obustavljanje kampanje za povlačenje priznanja u zamenu za ukidanje taksi, Grenel je rekao da nije na njemu da to odluči i da on samo pokušava da se usmeri na bolju budućnost ljudi. 

"Da prenesem nešto od ove energije koju mi imamo u SAD. Da politička pitanja stavimo u stranu i da se usredsredimo na privredu", naveo je Grenel. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво