Grenel traži da Priština povuče taksu, ali ima zahtev i za Beograd

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem poručio da Priština treba da povuče taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i da Beograd treba da prekine kampanju u lobiranju protiv nezavisnosti Kosova.

Ričard Grenel je izjavio da su višemesečni pregovori o formiranju sledeće kosovske vlade nešto sa čim su suočeni i Velika Britanija i Nemačka, dodajući da je predsednika pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ohrabrio da u pregovorima o vladi poštuje pravila.

Nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Grenel je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, i istakao da ne postoji rok za postizanje sporazuma dve strane.

"Izuzetno je važno da, ako hoćemo da napredujemo u ekonomskom razvoju, da se taksa od 100 odsto ukine. To je nešto što treba ukloniti u isto vreme kao i kampanja Srbije o lobiranju protiv nezavisnosti Kosova", rekao je Grenel.

Obe stvari, kaže, moraju da se dogode kako bi se poslovi razvijali i kako bi se kreirala nova radna mesta za mlade.

"Tako da ću ovu poruku preneti i u Beogradu i hoću da nas vidim kako se krećemo napred i pomažemo mladim ljudim i porodicama da dođu do bolje plaćenih poslova", rekao je Grenel, koji se zatim sastao i sa Isom Mustafom.

Ranije je izjavio da ne postoji rok za postizanje sporazuma dve strane, dodajući da sa predsednikom Trampom pokušavaju da pronađu načine da utiču na ekonomski razvoj.

Ukazao je na "prosperitet u Americi" navodeći da dobijaju nove industrije dok je fokus na radnim mestima i ekonomiji. Američke firme žele da dođu i na Kosovo, poručuje Grenel.

"Kako mladima da pružimo posao i nadu. Ono što sam čuo od američkih preduzeća je da ona žele da dođu ovamo, ali misle da postoji sukob. Bez obzira na to da li to ljude plaši ili ne. Ono što pokušavam je da ovamo dovedem poslovanje i ne brinem se za političke ratove. Realnost je da čak i vlade širom sveta imaju teške diskusije o formiranju vlade", rekao je Grenel pred susret sa Kurtijem.

Ričard Grenel sastao se u sredu uveče sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Zatražio je od Prištine da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se napravio pomak u dijalogu.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво