"Odredbe svetovnog i kanonskog prava su jasne, SPC je nedeljiva"

Zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju. U susret sutrašnjoj molitvi i litiji na Cetinju, šef biroa za medije vlade Crne Gore Srđan Kusovac podelio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj piše: "Na Cetinju nema šetnje". Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih u okruženju da se sačuva mir, šta god da se dešava.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da Srbija čini dosta toga da pomogne Srbima u Crnoj Gori.

"Kao što smo najavili, u narednom periodu ćemo aktivno preduzimati pravne akte i korake u cilju zaštite i poboljšanja položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, a i zaštite pravoslavne crkve", ističe Selaković.

Smatra da nije u toku rat saopštenjima već ozbiljna polemika u kojoj se iznose argumenti.

"Ukazujemo na ono što jesu međunarodno preuzete obaveze i ono što podrazumeva koncept savremene pravne države u kojoj se zna šta država može da čini, a šta ne bi trebalo da čini", objašnjava Selaković.

Ističe da je Srpska pravoslavna crkva oličenje duha srpskog naroda.

"Gde god Srbi žive, tu postoji i Srpska pravoslavna crkva. Ako želite da je obrišete onda ste ugrozili i sudbinu naših sunarodnika", kaže Selaković.

Podseća da je predsednik Vučić izneo svoj nedvosmislen stav da je protiv bilo kakve konfederalizacije Srpske pravoslavne crkve jer se ne može konfederalizovati ni srpski narod. 

"Odredbe, kako svetovnog, tako i kanonskog prava su potpuno jasne. Prvi član Ustava SPC iz 1957. godine kaže da je Srpska pravoslavna crkva jedinstvena, nedeljiva i autokefalna", ističe Selaković.

Kaže da je ovo prvi put da se na zgradi Predsedništva Srbije našla zastava sa Davidovom zvezdom.

"Time Srbija pokazuje da je deo antifašističke tradicije i borbe protiv nacizma i fašizma, da je zajedno delila patnje sa jevrejskim narodom koji je najviše stradao", objašnjava Nikola Selaković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво