NATO: Srbija pouzdan partner

Nema konkurencije između NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu. Srbija sama odlučuje o bezbednosnim aranžmanima, kaže direktor NATO-a za politiku bezbednosti i prijateljstva Džems Meki.

Srbija i NATO neguju jako partnerstvo i u okviru obnovljenog IPAP plana imaće više od 200 aktivnosti, rekao je direktor Alijanse za politiku bezbednosti i partnerstva Džejms Meki u Beogradu. 

Meki je ukazao da saradnja Srbije i Rusije nije konkurencija za NATO i da vojna neutralnost Beograda nije izolacija.

"Srbija je vojno neutralna i može da bira saradnju sa Moskvom ili Alijansom. NATO je zainteresovan za saradnju sa Srbijom, jer je ona partner kome se veruje. Priča se o konkurenciji između NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu, ali to nije slučaj. NATO na Zapadnom Balkanu želi mir i stabilnost", rekao je Meki.

Prema njegovim rečima, Srbija i NATO su susedi, a kada susedi sarađuju jačaju bezbednost.

"U regionu NATO i Srbija sarađuju na jačanju kapaciteta pri - uklanjanju posledica prirodnih nepogoda - i uništavanju opasnih eksploziva i nestabilnog naoružanja. Važno je učešće Srbije u mnogim međunarodnim operacijama, kao što je obuka vojnih lekara u Iraku" rekao je Maki. 

Ambasada Holandije u Beogradu večeras je od Norveške preuzela dužnost kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji, a na skupu su bili šef delegacije EU Sem Fabrici i ministar odbrane Aleksandar Vulin.  

"Srbiju smatramo za partnera i prijatelja u ostvarivanju ciljeva, koji su pred Alijansom. NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije. S obzirom na reputaciju NATO-a u Srbiji, želimo da kroz saradnju pokažemo da su pred nama isti izazovi - migrantska kriza, jačanje odnosa među zemljama regiona i njegova stabilnost. NATO tu može da pomogne", rekao je Hiles Beshor Plih, ambasador Holandije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво