NBS: Besmislene optužbe i neistine Marinike Tepić

Sadržina mišljenja Narodne banke Srbije upućenog kompaniji "Partizan Tek" Slobodana Tešića je nesporna, jer se tim dokumentom ne govori o poslovanju te kompanije, navodi se u komentaru Narodne banke Srbije povodom, kako se ističe, neistina koje je iznela narodna poslanica Marinike Tepić.

"Ističemo da je mišljenje Narodne banke Srbije upućeno kompaniji 'PartizanTek', na toj konferenciji (za novinare) prikazano samo da bi se NBS dovela u vezu sa Slobodanom Tešićem, a ne zbog sadržine mišljenja koja je nesporna", navodi se u komentaru NBS.

Naglašava se da neistine koje je Tepić iznela nanose štetu državi Srbiji i njenim institucijama.

"Navedenim mišljenjem se uopšte ne govori o poslovanju 'PartizanTek'-a, niti da li ta kompanija može bude kupac, komisionar... Niti je kompanija 'PartizanTek' to pitala, niti je NBS to odgovarala, jer to i nije u njenoj nadležnosti", saopštila je NBS.

NBS ističe da je kompanija "PartizanTek" pitala da li mogu proizvođače u zemlji da isplaćuju u dinarima po komisionom poslu, na šta je odgovoreno da je to moguće, "ali ako se zaključi aneks ugovora o komisionu".

"Pitali su da li može da se produži rok od dva dana da priliv prenesu krajnjem korisniku (da ne prenose odmah novac proizvođačima), a NBS im je odgovorila da ne može, jer je tako izričito propisano našim uputstvom o platnom prometu", saopštila je NBS.

Kako navodi NBS, "u mišljenju nije bilo ničeg nezakonitog, niti spornog, a Marinika Tepić je apstraktno navela njegovu suprotnost Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu u obligacionim odnosima, bez ikakvog navođenja konkretnih članova, znajući da izgovara besmislene optužbe".

Po tvrdnjama Tepićeve, Narodna banka Srbije je Tešićevoj firmi "Partizan tek" omogućila da "posluje kao kupac, a ne kao komisionar" i da robu nabavlja i kupuje u dinarima, a nakon toga da je za višestruko veći iznos "preprodaje u devizama, bez obaveze da to prijavljuje ili da na to plaća porez".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво