Podrška populacionoj politici – uskoro dodela novca lokalnim samoupravama

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbe koje se odnose na mere populacione politike, podršku preduzetništvu i regionalnom razvoju.

Članovi Vlade Srbije usvojili su Uredbu o utvrđivanju programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2020. godinu, navodi se u saopštenju.

Na osnovu ove uredbe, Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku raspisaće javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2020. godinu.

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 650 miliona dinara. Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivalja poziva u Službenom glasniku.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini.

Ovim programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, finansijski okvir, pravila za dodelu bespovratnih sredstava i način realizacije programa.

Sredstva izdvojena za ovaj program, u iznosu od 850 miliona dinara, biće stavljena na raspolaganje preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim privrednim subjektima i zadrugama, čime će se postići veća konkurentnost srpske privrede.

Podrška početnicima u poslovanju 

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020. godini.

Bespovratna sredstva u iznosu od 150 miliona dinara, namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, registrovanim u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog i lokalnog razvoja u 2020. godini, za koji je izdvojeno 40 miliona dinara.

Navedena sredstva predviđena su za meru sufinansiranja godišnje članarine jedinica lokalne samouprave za rad i poslovanje akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Usvojenom Uredbom o utvrđivanju Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme za 2020. godinu, vlada je obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 2.000.000.000 dinara, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata, proširila proizvodnja i ojačala konkurentnost, a sa osnovnim ciljem - otvaranje novih radnih mesta.

Nastavak politike regionalnog razvoja 

Kako bi se obezbedio nastavak sprovođenja politike regionalnog razvoja, vlada je na današnjoj sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama u 2020. godini i za te namene izdvojila 20 miliona dinara.

Takođe, opredeljeno je 35 miliona dinara za sprovođenje Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća u 2020. godini, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво