Vukosavljević: Bez izbegavanja konkursa za direktore ustanova

Ministar kulture i informisanje Vladan Vukosavljević izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o kulturi uvode nova ograničenja koja će, kaže, dovesti do prestanka zloupotrebe instituta vršilaca dužnosti i izbegavanje javnih konkursa za izbor direktora.

Vladan Vukosavljević je u Skupštini Srbije rekao da se izmenama Zakona o kulturi preciziraju uslovi za izbor direktora ustanova kulture čime će se, kaže, prevazići problemi koji su se pokazali u praksi.

Istovremeno se zakonski uređuje specifičnost položaja umetnika koji se bave umetničkom igrom, rekao je Vukosavljević i objasnio da se prvi put stvaraju uslovi za sistemsko regulisanje specifičnosti te profesije.

Prema njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o kulturi se precizno utvrđuju delatnosti koje predstavljaju predmet regulisanja zakona i shodno tome se naglašava koje od njih imaju karakter umetničkih delatnosti.

Takođe, dodaje da će se sada uspostavlja pravni osnov za dalje sistemsko uređenje kulturnih manifestacija, odnosno precizno se utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati značaj ovih događaja na centralnom, ali i na lokalnom nivou.

"Kada je reč o digitalizaciji kulturnog nasleđa ukazala se potreba da se ova oblast dodatno sistemski uredi tako što se utvrđuje i obaveza korišćenja jedinstvenih softverskih rešenja u postupku digitalne restauracije, zaštite dokumentacije, fondova, zbirki, pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara", rekao je ministar.

Vukosavljević je rekao da se izmenama zakona usklađuju odredbe sa drugim zakonima iz oblasti finansija, a uvodi se i inspekcijski nadzor, jer je, kaže, to najvažnija mera za obezbeđivanje pune primene ovog zakona u celoj državi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара