Davos – sve oči uprte u Trampa

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu svetska politička i ekonomska elita raspravlja o privredi, tehnologiji, politici i klimatskim promenema. Centralni događaji su obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa i govor potpredsednika Kine Han Dženga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu, a govoriće i na ekonomskom panelu. Očekuju ga i susreti i sa zvaničnicima iz regiona i sveta.

Od jutos je u Davosu održano nekoliko panela na teme koju se cantralne za skup koje se održava 50. put – očuvanje sredine, sprečavanje globalnog zagrevanja, ravnomerna raspodela plodova ekonomskog rasta i izgradnja zdravstvenih sistema u svetu sa sve starijim stanovništvom.

Sa velikom pažnjom svetske elite koja se okupila u švajcarskom ski-centru očekuje se govor predsednika SAD Donalda Trampa koji se vratio posle prošlogodinje pauze. Tramp je poznat kao lider koji ne mari za temu globalnog zagrevanja.

Ubrzo za njim govoriće aktivistkinja Greta Tunberg koja je pokrenula na proteste mlade širom sveta protiv klimatskih promena. Tramp i Tunbergova bili su ljuti protivnici Tviteru proteklih meseci.

Srpsku delegaciju koju predvodi Aleksandar Vučić ima vrlo gust raspored.

Predsednik Srbije učestvovao je na panelu o Zapadnom Balkanu na kojem su govorili i premijeri Slovenije i Hrvatske, šefovi diplomatija Severne Makedonije i Bugarske, kao i čelni ljudi MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Skup je bio zatvoren za javnost.

Vučić je u Davosu imao i niz bilateralnih sastanka

Predsednik će učestvovati i na radnom ručku o održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi na kome će biti i predsednici Litvanije i Poljske i kao i prvi čovek Evropskog parlamenta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара