Kako i zašto nestaju zaštićeni svedoci

Šumski inspektor Nazmi Rustemi, čije je telo pronađeno pre mesec dana kod jezera Badovac u blizini Prištine, najnovija je žrtva među zaštićenim svedocima za zločine OVK, pišu tamošnji mediji a svedoči supruga žrtve. Upućeni podsećaju na desetine ubijenih svedoka u vreme suđenja u Haškom tribunalu i sumnjaju da se osumnjičeni zločinci vraćaju starom obrascu.

Na spisku onih koji bi mogli da svedoče o zločinima tzv. OVK sve je manje živih. Na njemu je bio i Nazmi Rustemi, tvrdi supruga ubijenog inspektora iz Prištine.

Navodi da je tri meseca pre nego što je pronađeno njegovo telo dao iskaz specijalizovanom tužilaštvu za zločine tzv. OVK. Slučaj proverava i Beograd.

"Mi imamo neke indicije da je on moguće bio u ilegalnom zatvoru odnosno logoru kao zarobljenik Albanac u vreme sukoba na KiM, dakle u zatvoru OVK i da je tu bio prisutan i video odnos prema drugim zatvorenicima, ubistva, mučenja", kaže Milovan Drecun predsednik Radne grupe za rasvetljavanje zločina na KiM.

Da zaštita ne vredi van zidova sudnice, rekao je još na početku procesa protiv Ramuša Haradinaja jedan od zaštićenih svedoka u tom slučaju. Trinaest ih je ubijeno ili nestalo, a daleko više odbilo da svedoči.

Jedan od glavnih komandanata OVK je tako oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. A dokaze je podjedanko teško prikupiti i danas, objašnjavaju upućeni.

"On je šumarski tehničar, obilazio je teren, zamislite čoveka koji sam hoda po ruralnim područjima. On je bio na odstrelu. Mislim da su ovom slučaju kokretno podbacile službe koje se bave zaštitom svedoka", smatra advokat Goran Petronijević.

Albanci lako do spiskova svedoka 

Drecun ukazuje da zbog toga sada mnogi potencijalni svedoci Albanci srpskim nadležnim organima iskazuju bojazan za bezbednost ako svedoče ili čak, dodaje, traže naš program zaštite.

Iako u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju među zaposlenima gotovo da nije bilo Albanaca, uspevali su da dođu do spiskova svedoka, navodi advokat Goran Petronijević.

Do informacija sada dolaze još lakše u Specijalnom sudu za zločine OVK čije je sedište u Hagu, ali je osnivač Priština.

"Suština je u tome da veliki broj njihovih činovnika, prevodilaca gore radi i vrlo je teško sačuvati tajnu i identite svedoka. Uostalom, to je njihov model rada, oni pronađu ko su svedoci, zastrašuju ih, ubijaju i na taj način onemogućavaju dokazivanje protiv njih", objašnjava Petronijević.

Dokazi za prve optužnice prikupljeni su nakon saslušanja 250 ljudi, prenose prištinski mediji. Beograd ih čeka godinama, ali strahuje da se neće procesuirati za zločine nad Srbima, već za one koje je OVK počinila nad albanskim stanovništvom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво