U novom zakonu o vojsci i ono što podseća na slavne pobedničke godine

Novi zakon o Vojsci Srbije obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem. Izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju vojske u odnosu na nekadašnju.

"Prva brigada, koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu, i četvrta, koja se nalazi u brdima, ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku, što prosto nije dobro", objasnio je, gostujući u Jutarnjem programu, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Podignuta je starosna granica za prijem u vojsku: na 40 godina podignuta je starosna granica za prijem profesionalnih vojnika, a na 45 godina za oficire ako su prošli vojnu obuku, objasnio je Vulin.

Uz to, vraćaju se i nazivi pojedinim brigadama, poput slavne 63. padobranske ili 72. specijalne brigade.  

"Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna, a na političarima je da učine sve da ne dođe do sukoba", istakao je Vulin.

Govoreći o najavama da bi cenzus na predstojećim izborima mogao da bude smanjen sa pet na tri odsto, Vulin kaže da bi to omogućilo većini stranaka da uđu u parlament.

"Ali politika nije samo kalkulacija. Verujem u ukrupnjavanje i zajedničku inicijativu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo nastaviti našu zajedničku saradnju", rekao je za RTS Aleksandar Vulin.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи