Brnabić: Smanjenje cenzusa dobro za demokratiju

Smanjenje cenzusa je dobro za demokratiju i omogućava da stranke i političke organizacije sa manjom podrškom građana uđu u Skupštinu i učestvuju u parlamentarnom životu, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je odgovarajući na pitanja novinara na otvaranju Nacionalne akademije za javnu upravu kazala da to najmanje odgovara najvećoj i najjačoj stranci.

"Ne razumem polemiku oko toga, jer to širi demokratiju, otvaraju se vrata za više učesnika u parlamentarnom životu i mislila sam da će ovo svi pre SNS-a pozdraviti. Taj koji kaže da ovo nije dobro to treba i da objasni", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da Vlada ne radi na predlogu takvog zakona i da to može da učini Skupština bez predloga Vlade, te da očekuje da će to narodni poslanici i učiniti. 

Premijerka je rekla da, iako nije raskinut ugovor sa investitorom za zrenjaninsku fabriku vode, ni jedan jedini dinar nije isplaćen investitoru i neće biti isplaćen dok voda ne bude dovoljno dobra za piće.

Dodala je da ohrabruje nadležne organe da nastave sa istragom u tom slučaju i ukazala da je pre tri nedelje imala još jedan sastanak o tom pitanju.

Kako je objasnila, ta fabrika još ne radi jer je investitoru stalno potrebno dodatno ulaganje da bi kupio dodatne filtere, smolu, kako bi voda bila u okviru standarda za piće.

"Ta voda je bila mnogo bolja nego što je bila pre zabrane korišćenja vode i zbog toga nije raskinut ugovor sa investitorom, ali istovremeno ni jedan jedini dinar nije isplaćen, niti će biti dok voda ne bude dovoljno dobra za piće", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da postoje obećanja investitora da će uložiti dodatna sredstva, kupiti smolu kako bi voda bila podobna za piće.

Istakla je da smatra da je ogromna sramota i nedopustivo da se takve stvari dešavaju, kao ni da se ona kao premijer bavi pitanjem koje je par ekselans lokalno.

"Ali, moram i nastaviću da se bavim, jer je pitanje koje je od interesa za građane Zrenjanina", dodala je.

O istrazi ubistva Ivanovića pitati Prištinu i Euleks

Premijerka kaže da su našim institucijama "vezane i ruke i noge" u vezi s istragom ubistva Olivera Ivanovića i dodaje da o tome pre svega treba pitati privremene prištinske institucije i Euleks.

"Ovo je pitanje koje pre svega mora biti upućeno i privremenim institucijama u Prištini i Euleksu, gde je sada EU, gde je vladavina prava, gde je borba protiv kriminala, zašto se niko ne oglašava, zašto institucije EU ne kažu šta se dešava i kakva je istraga i dokle je došla", pitala je Brnabićeva.

Dodala je da ih treba pitati i zašto je na nebrojeno pitanja koje su srpske institucije postavile i Prištini i Euleksu u vezi s kamerama i snimcima nikada nije dobijen nikakav odgovor.

Dodala je da, nažalost, za dve godine s druge strane nema ničega osim potpunog muka. 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 21:13) - sest procenata anonymous [neregistrovani]

cenzus i demokratija

Smanjenjem cenzusa , dobicete novu birokratiju i osobe koje ce imati platu i privilegije koje ce kostati drustvo mnogo , istovremeno , na politicku scenu docice nove partije iz licnog interesa i privilegija . Predlazem povecanje cenzusa na sest ili osam procenata . Drzave sa sest procenata , imaju efikasniji , ozbiljniji politicki sistem sa manje politickog cirkusa . Nisam za demokratiju iz licnih interesa