Borelj uskoro u poseti Beogradu i Prištini

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom o dijalogu Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Borelj je najavio skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozdravio je opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Borelj je, prema Tanjugovim saznanjima, razgovarao i sa Hašimom Tačijem.

Briselski zvaničnik je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.

On je više puta naglašavao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 07:04) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Priština treba da se urazumi...

(sreda, 15. jan 2020, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Pohvale

Nadamo se da će poseta Borela doneti nove rezultate.

(sreda, 15. jan 2020, 12:37) - Mile [neregistrovani]

kom

Dijalog sa Prištinom će se nastaviti sam pod uslovom kada se ukinu takse!

(sreda, 15. jan 2020, 12:29) - Tina [neregistrovani]

politika

Pristina je prekrsila Briselski sporazum