Reagovanje dela opozicije na mogućnost spuštanja izbornog cenzusa

Spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, čiju mogućnost je najavio predsednik Aleksandar Vučić, izazvalo je reakcije opozicionih stranaka.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je cilj predsednika Vučića da snižavanjem izbornog cenzusa sa pet odsto na tri odsto "pravu opoziciju zameni lažnom", pošto je shvatio da "ne može da razbije blok istinskih opozicionih snaga koje će bojkotovati predstojeće neregularne izbore".

"Vučićeva izjava da snižavanjem cenzusa želi da vrati politički život u Skupštinu je licemerna i lažna, jer da to zaista želi, omogućio bi slobodan rad institucija, poštovanje zakona i prihvatio bi preporuke stručne javnosti u vezi sa vraćanjem normalnosti u Srbiju održavanjem fer i poštenih izbora", naveo je Jovanović.

Dodao je da je najava snižavanja cenzusa samo "nastavak Vučićeve težnje da održava fasadnu demokratiju i prikriva suštinski jednopartijski sistem".

"Ulaskom u Skupštinu stranaka ili kvazi-stranaka koje postoje isključivo zahvaljujući režimu, stvorio bi se privid parlamentarnog života, pluralizma, demokratije i slobodnih izbora, dok je u stvarnosti sve suprotno – medijski mrak, pritisak na građane, neregularni izborni uslovi i urušavanje institucija", naveo je Jovanović.


Obradović: Žele na silu da u parlament uguraju više od dve stranke

 

Lider Dveri Boško Obradović kaže da ako mogu da se menjaju izborni zakoni u izbornoj godini, onda mogu da se pomere izbori i formira prelazna vlada.

"Režimski projektanti svesni su da nikako ne mogu da prebace nikoga od željenih političkih opcija preko cenzusa od pet odsto i da će se u Narodnoj skupštini posle lažnih izbora u aprilu naći samo SNS i SPS, što takav parlament čini besmislenim. Zato su došli na ideju o spuštanju cenzusa na tri odsto, kako bi na silu ugurali u parlament više od dve političke opcije i tako glumili višestranačku parlamentarnu demokratiju i da je sve u redu", kaže Obradović.

Dodaje da u Srbiji odavno ništa nije u redu, jer "nema normalne parlamentarne debate, niti normalnih medijskih rasprava o najvažnijim društvenim i političkim temama, a kamoli normalnih izbora".

"Zato je bojkot izbora jedino rešenje kako bismo došli do slobodnih i poštenih izbora. Ako mogu da se menjaju izborni zakoni dva meseca pre izbora – onda mogu i da se odlože izbori i da se po potpisivanju sporazuma između vlasti i opozicije o slobodnim i poštenim izborima normalni izbori održe za devet meseci", navodi Obradović.

"Pre toga taj sporazum treba da bude usvojen u Skupštini u formi leks specijalisa koji bi podržali svi narodni poslanici, dok bi njegovo sprovođenje garantovala prelazna, tehnička vlada, kao što je to trenutno slučaj u Severnoj Makedoniji ili kao što su prošle godine na isti način organizovani i parlamentarni izbori u Austriji", naglašava Obradović.

Đurić: Matematički gledano, parlament bi bio šareniji 

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić kaže da, matematički gledano, nije tajna da bi sa nižim cenzusom veći broj izbornih lista ušao u parlament, te da bi parlament bio "šareniji".

Kako kaže, smanjenje cenzusa donelo bi veći politički pluralizam, ali bi moglo biti postavljeno pitanje relevantnosti parlamentarnih "igrača", odnosno stranaka.

Na pitanje kako vidi spekulacije da se cenzus smanjuje kako bi, između ostalih, i Stranka moderne Srbije mogla da uđe u Skupštinu, Đurić kaže da je stranka odluku o izlasku na izbore donela u trenutku kada o smanjenju cenzusa nije bilo ni reči.

"To je naš stav. Mi smo spremni da izađemo na izbore, koje ćemo pokušati da popravimo uz evropsko posredovanje. Mislimo da bojkot nije dobro rešenje, razumemo i argumente zagovornika bojkota, ali ipak mislimo da se zajedničkim izbornim nastupom opozicije, čak i pod ovakvim uslovima može dobiti više nego bojkotom", zaključio je Đurić.

Šapić: Znamo kako je bilo u prošlosti

"Dobro, znamo u prošlosti kako je bilo kada su stranke sa malim brojem poslanika odlučivale o velikim stvarima, pa je tu bilo mnogo uslovljavanja", ocenjuje Aleksandar Šapić iz Srpskog patriotskog saveza.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana navodi da oni neće spustiti svoje kriterijume.

"Mogu oni da spuštaju cenzus i na tri odsto i na dva, što se tiče PSG, mi svoje kriterijume nećemo spuštati. Mi smo rekli šta su uslovi da izađemo na izbore", poručio je Grbović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво