Vučić: Razgovaraću sa patrijarhom kako da pomognemo SPC u Crnoj Gori

Želim da se ponašam odgovorno i ozbiljno kada je reč o Crnoj Gori, uprkos napadima da je Beograd kriv za nešto osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC, rekao je za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći u emisiji Oko o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su nam ruke vezane, da Srbija prihvata i poštuje nezavisnost Crne Gore uprkos kritikama da je za nešto kriva.

"Ja želim da se ponašam odgovorno i ozbiljno uprkos napadima da je Beograd kriv za nešto osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako neko misli da sam izdajnik jer nisam povukao tenkove na Crnu Goru onda kriv sam za sve", rekao je Vučić.

Beograd nije kriv za dešavanja u Crnoj Gori posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, izjavio je Vučić.

"Nama ostaje da poštujemo odluku tog naroda, poštujemo Crnu Goru, ali isto tako poštujemo svoj narod. Pri tome gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom. Mi jesmo i moramo da ostanemo braća, a s druge strane, hoćemo da govorimo o našem narodu i da pomognemo", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će u utorak razgovarati sa patrijarhom Irinejom o tome kako može da se pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

"Mi prvi put govorimo o Srbima u Crnoj Gori, mi smo se stideli da pominjemo Srbe u Crnoj Gori", istakao je predsednik Srbije. 

Vučić kaže da će sa patrijarhom razgovarati o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi sa crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti.

"Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC", poručio je Vučić.

"Vratili smo Srbiju sa ruba propasti" 

Govoreći o ekonomiji,  predsednik Srbije je rekao da je zemlja napredovala u svim segmentima, a da će inicijativa koju je pokrenuo o stvaranju "malog šengena" biti od koristi za sve zemlje regiona.

"Imamo suficit sa svim zemljama u regionu osim sa Mađarskom, što govori koliko je Srbija napredovala. Ne bih ulazio u priču o 'malom šengenu' da ne verujem da to Srbiji odgovara kao što odgovara i Albaniji i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori... A Evropa ne može ništa da kaže protiv toga jer to se ne kosi sa onim što oni propagiraju kao evropske vrednosti", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija pametnom politikom uspela da 17 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova i da "Srbiju vratimo sa ruba ekonomske propasti".

Kako kaže, jasno mu je da su mnogi skeptični da će u Srbiji za pet godina prosečna plata biti 900 evra.

"Oni koji su skeptični računaju samo rast. Mi smo računali na konzervativnom nivou da nam rast bude 4,5 odsto, ali očekujemo da godišnji rast bude oko 5,5 odsto. Računamo i na veće učešća plata u BDP-u, ali da ne ugrozimo stečenu stabilnost. Mi smo u poslednjih 11-12 godina za skoro tri puta uvećali primanja građana", istakao je Aleksandar Vučić.

O Dačićevoj ponudi posle Božića 

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Vučić je rekao da će se oni održati 26. aprila ili 3. maja sledeće godine i najavio da će o ponudi Ivice Dačića za zajednički nastup socijalista i naprednjaka razgovarati posle Božića.

Vučić predviđa da bi izlaznost na izborima mogla da bude između 53 i 56 odsto i ocenjuje da će to biti izbori na kojima će "svi ići prtov jedne liste i jedne stranke".

Na pitanje ko će predvoditi izbornu listu SNS-a, Vučić je rekao da će na listi biti 60 odsto novih ljudi, naglašavajući kako je suština "da dođu novi mladi ljudi, neukaljani".

"Jedino što ja mogu da obećam je da ću se boriti za poštenu Srbiju i da tajkuni ponovo ne zavladaju Srbijom", poručio je Vučić gostujući u emisiji Oko.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво