Korejska vlada podržava evropski put Srbije

Saradnja Srbije i Republike Koreje kreće se uzlaznom putanjom na svim poljima, izjavio je južnokorejski ambasador u Srbiji Če Hjong Ćan. U intervjuu za Radio Beograd 1, povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasador je naveo da ima prostora za poboljšanje trgovinske razmene, koja bi trebalo da se uveća, ali da u Srbiji investira nekoliko južnokorejskih kompanija, koje su zadovoljne uslovima poslovanja u našoj zemlji.

Ambasador Če Hjong Ćan kaže da je trenutni iznos razmene oko dvestamiliona dolara na godišnjem nivou i da lično misli da to nije dovoljno i da bi trebalo raditi kako bi se to popravilo.

"Što se tiče direktnih korejskih investicija, mogu da kažem da smo zadovoljni. Pre otprilike deset godina jedna kompanija je investirala u proizvodnju automobilskih delova. Fabrika se razvijala korak po korak i takav trend se nastavlja. Tokom godina sve više korejskih kompanija dolazilo je ovde, ili je pokazalo interesovanje za investicije. Dakle, nije se razvijao samo iznos investicija, već su ulaganja postala raznovrsnija. Zato sam uveren da će u budućnosti biti još više investicija", ističe Če Hjong Ćan. 

Dodatni podstrek razvoju bilateralnih odnosa doprinosi i saradnja glavnih gradova, Beograda i Seula, čiji su zvaničnici 2017. godine potpisali Memorandum o razumevanju.

Na političkom planu, posebno su značajne posete na najvišem nivou, naglašava južnokorejski ambasador.

"U 2019. bilo ih je nekoliko. Korejska ministarka spoljnih poslova Gang Gjong Hva, u junu je boravila u Srbiji. I to je bila prva poseta šefa korejske diplomatije Beogradu još od 1990. godine. U poseti je bio i predsednik korejskog parlamenta Mun Hi Sang, u okviru zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu. Uzvratna poseta dogodila pre samo desetak dana, kada je predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković bila u Seulu", kaže južnokorejski ambasador.

Ističe da je njena poseta ocenjena kao vrlo uspešna i značajna, budući da je prvi put neki predsednik Skupštine Srbije zvanično posetio Koreju, za 30 godina diplomatskih odnosa.

Kaže da takve posete omogućavaju liderima i visokim zvaničnicima da razgovaraju o trenutnom stanju bilateralnih odnosa i razmene ideje o budućoj saradnji naših zemalja.

"Kada govorimo o poziciji Koreje prema Balkanu, iako smo geografski dosta udaljeni, korejska vlada održava dobre odnose sa svim državama u regionu, naročito sa Srbijom. Kao što znate, Korejsko i Balkansko poluostrvo imaju vrlo slična istorijska iskustva i imaju sličnu poziciju u geopolitičkim uslovima", navodi Če Hjong Ćan.

"Zahvalna na podršci koju Srbija pruža Koreji" 

Ambasador dodaje da korejska vlada snažno podržava evropski put Srbije i da je njegova zemlja zahvalna na podršci koju Srbija pruža Koreji u promovisanju stabilnosti i napretka na Korejskom poluostrvu, kroz rešavanje nuklearnog pitanja i uspostavljanju mira.

Poručuje da je u odnosima na Korejskom poluostrvu poslednjih godina bilo i uspona i padova. I pored obnavljanja pregovora i početnog optimizma, navodi da i dalje nisu dogovorene konkretne mere kojima bi se sprovela potpuna denuklearizacija Severne Koreje, kao i da nema konkretnih predloga za uspostavljanje potpunog mira na poluostrvu.

Nada se povratku na pravi put."Južnokorejska vlada ostaje posvećena svojim principima. Nećemo dozvoliti bilo kakav rat na poluostrvu. Nastavićemo da idemo ka smanjivanju tenzija", kaže on.

"Zalagaćemo se za to da obe strane mogu da se razvijaju na pravi način. Poštovaćemo ta tri principa, uz nadu da ćemo, u ne tako dalekoj budućnosti, videti harmoničnije odnose između Južne i Severne Koreje, kao i između Severne Koreje i međunarodne zajednice", kaže za Radio Beograd Če Hjong Ćan. 

Republika Koreja i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija uspostavile su diplomatske odnose 27. decembra 1989. godine. Tri decenije kasnije, južnokorejska ambasada u Beogradu tokom cele godine obeležavala je taj jubilej, kako bi se dodatno poboljšala saradnja dve zemlje i približila dva naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се