Vučić: Neću dodatno da delim narod u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, da nema pravo da se meša na direktan način u nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva. Povodom tvrdnji Marinike Tepić da su srpski privrednici plaćali za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je izjavio da mu nije jasno šta je politička namera takvih reči, ali da je siguran da su svi u Srbiji razumeli o čemu se tu radi.

Aleksandar Vučić je istakao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, kako je napomenuo, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori.

Upitan "ima li nade za Srbe i našu crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona o crkvenoj imovini biti povučen i šta nas sve čeka ako zakon bude donet u ovakvom obliku", predsednik Vučić je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona.

"On to posmatra drugačije. Naš pogled na Zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik", ukazao je Vučić.

Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Ukazao je da su neki namerno želeli da pogrešno protumače izjavu, kojom je izneo viđenja tog pitanja iz dva ugla.

"Govorio sam da su Dedeić i Crnogorska pravoslavna crkva kao nevladina organizacija formirani pre 2006. godine, i da je jasno da je jedino kanonski priznata SPC. Pokušavali su to da zloupotrebe", konstatovao je Vučić.

Vladici Amfilohiju, kaže, neće da odgovara uvredama na uvrede, niti želi da deli naš narod u Crnoj Gori.

"Mogao bih, međutim, štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na KiM i Amfilohija i onih koje je on podržavao", rekao je predsednik i podsetio da je za "vreme onih koje Amfilohije hvali počinjen pogrom na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, da je pod njima proglašena nezavisnost tzv. Kosova, a da danas imamo 17 zemalja koje su povukle priznanje".

"Ako ta politika nije bolja od one ranije, ako politika koja je odvela Crnu Goru nije bolja od današnje politike poštovanja prema Crnoj Gori, a koja nije ništa kriva za ono prethodno, onda ne znam... Uvredama na uvrede da odgovaram neću", istakao je predsednik Vučić.

Vučić o navodima Tepićeve: Svima u Srbiji jasno o čemu je reč

Povodom tvrdnji Marinike Tepić da su srpski privrednici plaćali za povlačenje priznanja Kosova, pa čak i novcem od isporuke oružja, predsednik Vučić je izjavio da mu nije jasno šta je politička namera takvih reči, ali je siguran da su svi u Srbiji razumeli o čemu se tu radi.

"Nekada su nas napadali i govorili što ne izdvajamo novac da lobiramo u SAD, što ne lobiramo da popravimo situaciju za naš narod na Kosovu i Metohiji, a kada uspemo nešto da popravimo, kažu – izdvajali ste novac", kazao je Vučić.

Upitao je šta je namera i smisao svega toga, i šta, oni koji takve izjave daju, žele time da postignu.

"Da ne brinemo za naš narod na KiM? Šta je smisao takvih tvrdnji? Kao što nisam razumeo smisao nekih drugih stvari", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da bi, kada je reč o aferama, želeo da čuje suštinu i da budu kažnjeni odgovorni, posebno oni "bahati, kriminalci, korumpirani, ali da je potrebno da se objasni šta je smisao svega toga".

"Objasnite mi nekad političku nakanu i nameru svega toga. Ajde tek da nešto kažemo protiv Vučića i Vlade Srbije", dodao je Vučić.

Naveo je da, tokom obilaska hotela u Vrdniku, ne želi da izgovara loše reči, čak ni o političkim protivnicima, jer je to, kaže, sasvim besmisleno.

"Čini mi se da je svaki čovek u Srbiji pravilno tu izjavu razumeo i da je svima jasno. Niko nije glup da ne zna šta je namera takve izjave", zaključio je Vučić.

"Priče o navodnim aferama pokušaj da se formira javno mnjenje"

Predsednik Vučić odbacio je insinuacije da se subvencije za podršku privredi dodeljuju članovima vladajuće stranke, i zapitao kakve veze imaju Teodosići, na primer, sa SNS-om.

Upitan po kojim kriterijumima država dodeljuje pomoć i da li vlasnici tih preduzeća imaju veze sa SNS-om, Vučić je rekao da ni vlasnici "Fruških termi", koje je posetio, kao ni Jovan i Miloš Teodosić, čiji hotel na Divčibarama je otvoren za vikend, nemaju nikakve veze sa SNS-om.

"Nemaju nikakve veze, nego to tek tako kažete... To je postalo uobičajeno u Srbiji, da kažemo šta god hoćemo", rekao je Vučić i dodao da je stalno ponavljanje laži i priča o navodnim aferama zapravo pokušaj da se formira javno mnjenje.

Primetio je da SNS ima pola miliona članova i da svi u Srbiji poznaju nekoga ko je u SNS-u ili je blizak stranci, te da su gluposti insinuacije da neko nekog poznaje, pa računa na subvencije.

"Je li bilo nešto protivzakonito? Nije, nego tek tako govorite", istakao je Vučić.

Kaže da se po istom tom principu govorilo i o njegovoj vezi sa aferom "Jovanjica", navodeći da ni on, ni njegov brat nemaju nikakve veze sa tim, a da se o tome stalno priča.

"Zato ću ja kao pitbul da ponavljam o Jovanjici još dve godine, koliko je sigurno da ću biti predsednik, jer mi je ta priča pokazala kako lažovi misle da se formira javno mnjenje", rekao je Vučić.

Dodao je i da je spreman da o svim ozbiljnim aferama razgovara i da sasluša sve argumente.

O eventualnim koalicijama posle Glavnog odbora 

Aleksandar Vučić izjavio je da će tek posle Glavnog odbora SNS-a 29. decembra moći da odgovori na to sa kime će ta stranka ići na redovne izbore na proleće, odnosno na pitanje – "moguće koalicije ili ne".

"Mislim i dalje isto: svi drugi da sutra imaju za jednog poslanika više – za 15 minuta bi se dogovorili da nas smene. I to sam govorio i pre dve, i četiri i šest godina", rekao je Vučić.

Kaže da je ljude u SNS-u zamolio na Predsedništvu stranke da se uzdrže od kritika koalicionih partnera, te da od njih, iskreno, nije ni očekivao da štite i brane pozicije SNS-a.

"Ako nismo dovoljno sposobni da se odbranimo od onih najgorih u našoj zemlji, onda ne treba ni da postojimo", naglasio je Vučić.

Naveo je da SNS ima vrlo korektnu saradnju sa SPS-om i da je rekao ljudima u stranci "nemojte da napadate lake teme i lake mete, kao što su Boško Obradovića i SPS", kaže Vučić.

"Već tajkune i protivnike, one koji imaju medijsku moć. E, to nećete, zato što hoćete da samo Vučić bude izložen progonu i da bude na naslovnim stranama. Naučite da trpite, nemojte da birate lake teme, a da se dodvoravate velikim tajkinuma, Đilasu, Šolaku, Miškoviću i ostalima. Ako hoćete da se borite, onda se borite kako treba, a ne da se u stvari ne borite i da mi mažete oči time što ćete da date neku izjavu o Obradoviću i Dačiću", poručio je lider SNS-a.

Dodao je da će se na GO stranke razgovarati o tome kako bi se uvelo malo reda u SNS-u.

"Kada to kažem mislim – neka razmisle možda ti ljudi koji su mnogo hrabri da kritikuju te koje je lako kritikovati. Možda su popularniji i imaju veću podršku u SNS-u nego ja. Ne bih to isključio", dodao je Vučić.

Ističe da je trenutno fokusiran na pripremu programa "Srbija 2025" i da će u četvrtak ujutru oko toga imati konačni sastanak sa predstavnicima Svetske banke.

Prema njegovim rečima, i noćas je imao sastanke sa saradnicima oko tog programa sve do ranih jutarnjih sati.

Kaže da je cilj da nove strukturne reforme ne da pogode narod, već ministre i direktore javnih preduzeća.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи