Vulin: Nacionalni interes u strateškim dokumentima

Strategija nacionalne bezbednosti Srbije najveći je strateški dokument u kome je prvi put utvrđen nacionalni interes i osnove sistema nacionalne bezbednosti, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, obrazlažući u Skupštini Srbije set zakona iz oblasti odbrane.

Prema njegovim rečima, u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koji se nalazi pred poslanicima, posebno je istaknuto da za Srbiju nije prihvatljivo protivpravno proglašenje nezavisnosti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Istim dokumentom, rekao je Vulin, utvrđena je obaveza očuvanja i zaštite života srpskog naroda gde god da živi, a Republika Srpska i njeno očuvanje postavljena kao prioritet spoljne politike.

"U predlozima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije nacionalne odbrane koncept odbrane zasniva se na modelu totalne odbrane, gde svaki građanin Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, ima pravo i obavezu da učestvuje u odbrani svoje zemlje. Govorilo se o tome i pre, ali ništa nije urađenom po tom pitanju, a u čitavom svetu, mnogo mirnije zemlje nego što je naša, primenjuju ovaj koncept i čine sve da njihova zemlja bude mirna i bezbedna", naveo je Vulin.

Ministar odbrane je rekao i da je ovim dokumentom potvrđeno čvrsto opredeljenje za politiku vojne neutralnosti, a prvi put se, osim saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir, spominje i saradnja sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Govoreći o Predlogu odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica, Vulin je rekao da se tim dokumentom propisuje i da pripadnici vojske, po povratku u zemlju posle mirovnih operacija, moraju još tri puta više vremena da rade u VS. On je naveo da se pripadnici VS trenutno nalaze u devet mirovnih operacija, od kojih je pet pod mandatom UN, a četiri pod komandom EU.

Izmene zakona obezbediće efikasnije funkcionisanje VS

Vulin je u Skupštini Srbije rekao da se izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije donose da bi preciznije i dodatno uredili određena pitanja i time obezbedili efikasnije rukovođenje i funkcionisanje VS.

"Na taj način verujemo da ćemo očuvati i dodatno unaprediti funkcionalne i operativne sposobnosti Vojske Srbije i stvoriti uslove za bolji položaj njenih profesionalnih pripadnika, posebno profesionalnih vojnika, oficira i podoficira u službi na određeno vreme", zakao je Vulin.

Izmene zakona predviđaju vraćanje činova vodnika 1. klase i kapetana 1. klase, odnosno poručnika bojnog broda u rečnim jedinicama.

U cilju kvalitetnog vođenja kadra kroz službu u Vojsci Srbije donosi se dopuna kojom se definiše vreme provedeno u činu poručnika, kapetana i kapetana 1. klase koje je neophodno za unapređenje u neposredni viši čin.

Povećava se i starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu - za podoficire to je 40 godina, a za oficire 45 godina. Proširuje se krug lica koja mogu biti primljena u profesionalnu vojnu službu ako poseduju odgovarajuću vojnu obuku sa oružjem i koji su stekli odgovarajuća znanja i veštine za obavljanje poslova profesionalnog vojnog lica.

Vojska Srbije, kao i svaka druga institucija u našoj zemlji, mora da se učini što je moguće prijemčivijom za što veći broj ljudi.

Precizira se i proizvođenje u početni čin podoficira učenika Srednje stručne vojne škole i učenika mešovite vojne škole.

"Nema Balkana bez moćne i jake Srbije" 

Verujem u Srbiju i u to da smo u stanju da iskoristimo pogodnosti "mini šengena", rekao je u Skupštini Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, ističući da veruje da Srbija ima najjaču privredu, najbolje preduzetnike i najbolje puteve, preko kojih će svi želeti da idu i da za to plaćaju.

"Verujem u integrativnu moć Srbije, da kad Srbija nešto kaže, uradi i poželi, Balkan se okreće oko Srbije, a ne obrnuto. To do sada nije bilo moguće, uvek ste imali predsednike koji bi da se izvinjavaju nekom, mole nekog. Pa Tadić je kazao da smo mi za prsa krivlji za rat u Hrvatskoj. U čije ime si ti to rekao, i kako si do toga došao? I kako izmeri ta prsa i kolika su", upitao je ministar Vulin.

Dodao je da je Srbija stalno imala političare koji su vodili ovu zemlju, a nisu znali da prepoznaju taj jednostavni nacionalni interes.

"Kada se tako ponašate prema narodu, prema Srbima, kako možete očekivati da će neko želeti sa vama? Kako možete očekivati da će neko hteti da radi i sarađuje sa vama? Danas, kad predsednik Vučić govori, Balkan sluša, razume šta on hoće da kaže. Nekad mu se to i ne sviđa, ali ne možeš da ignorišeš Srbiju i ono što ona želi", rekao je Vulin.

To što se zove "mini šengen", na prvom mestu je mogućnost za srpsku privredu, istakao je Vulin, i zapitao se zašto se ne verujemo u Srbiju, u to da će Srbija biti ta koji će imati najveću korist i naglasio da čvrsto veruje u to.

"Samo pogledajte, uvek pogledajte, šta rade Šiptari, šta rade u Hrvatskoj i kako se prema nečemu odnosi Milo Đukanović. Znate da je to dobro za Srbiju ako ta tri faktora govore protiv toga. I dodate još tu, naravno, Izetbegovića i njegovu ekipu. Kad to vidite, vi znate da morate da budete na drugoj strani ako vam je stalo do Srba, jer još nisam video da je događaj u kome su Hrvatska, Milo Đukanović, Izetbegović i Šiptari bili na nekoj strani sa idejom da pomognu Srbima i da srpska država napreduje i ima neku korist. To još nisam video", rekao je ministar Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Dodao je da će se radovati kad se to bude desilo, ali da se to još nije desilo.

"Samo pratite šta rade, i nepogrešivo ćete znati na kojoj strani treba da budete. Čuli ste šta govore o ‘mini šengenu‘, oni vide tu problem, oni kažu da Vučić hoće da napravi 'Veliku Srbiju'. Vučić hoće da Srbija bude jaka, moćna, otvorena i slobodna, i hoće da Srbija bude ekonomski i diplomatski velika i jaka, kao i svi narodi na Balkanu. To prepoznaju, i vreme je da to i mi prepoznamo. Nema Balkana bez moćne i jake Srbije", zaključio je ministar Vulin u parlamentu.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи