Vučić: U Beogradu sledi istorijski susret

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić rekao je da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a da će sve biti finalizovano do sledećeg susreta, u Beogradu, krajem januara.

"Biće to istorijski susret zbog onoga što ćemo do tada završiti", rekao je Vučić posle trojnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom.

Predsednik je novinarima rekao da je dogovorena veća uzajamna saradnja službi i organa za vanredne situacije, zajedničko delovanje vatrogasnih i policijskih jedinica u slučaju požara, poplava, zemljotresa...

Vučić je naveo da je dogovoreno i postojanje jedinstvene datoteke: "Biće umreženi sistemi da možemo da pomogneno jedni drugima i odmah i reagujemo i da svi kapaciteti budu dostupni svima."

"Ja mislim da će sledeći susret biti u Beogradu krajem januara, to će biti istorijski susret. Konkretizovaćemo do kraja godine da samo sa ličnom kartom može u Albaniju i obrnuto i Severnu Makedoniju. Ako Albanac pređe granicu, dovoljno je da ima mobilni, dobije evidencioni broj i prijavi se da želi da radi, to je revolucija", navodi predsednik.

Kreiran je, kaže, i softver za jedinstveno tržište rada, što će, napominje, omogućiti i veće privlačenje investitora.

Kaže, takođe, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra usporavljena fitosanitarna inspekcija.

"Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama", najavio je predsednik i rekao da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.

Kako kaže, na sastanku je bilo reči i o ovlašćenim ekonomskim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu već mogu i pre ili posle prelaza.

"Mogu da razumem Prištinu, ali zašto BiH neće..."

Predsednik Srbije rekao je da razume odsustvo Prištine, ali njegova pamet, kaže, ne dopire dotle zašto nema Sarajeva, kojem su ovi dogovori, ističe, svakako u interesu.

"Razumem kad neko iz Prištine kaže da postoje politički razlozi, 'mrzimo Srbiju, jer Srbija neće da prizna Kosovo'. To ne mogu da opravdam, ali mogu da razumem da se nalaze u produžetku izborne kampanje i da nisu sigurni da li će formirati vladu, pa ja to tumačim na taj način, iako nije dobro kada se ponašate kao partijski orijentisani, a ne brinete o interesima, kako vi kažete, zemlje, kako mi kažemo, pokrajinskih organa vlasti, svejedno je, to su malo viši interesi i važniji od interesa partije", rekao je Vučić. 

Poručuje da je zadovoljan sastankom:

"Dobro sam 'izračunao' srpske interese, poštujem region i volim region, ali moj posao je da vodim brigu o interesima Srbije", istakao je.

Kad je reč o Crnoj Gori, pre neko veče je, kaže, razgovarao sa predsednikom Đukanovićem.

"I sutra ćemo otvoreno razgovarati. Bilo bi dobro, važno. Ja ne krijem da oni to mogu da odbiju, svako može da odbije, nikoga ne moramo da molimo, ali mislimo da bi to bilo dobro, za Crnu Goru i za ceo region", rekao je Vučić posle trojnog sastanka u Tirani.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво