Poslanici raspravljaju o privrednim društvima

Narodni poslanici nastavili su u Skupštini Srbije raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je u načelnoj raspravi da je reč o zakonu od naročitog značaja za razvoj privrede i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za osnivanje i poslovanje privrednih subjekata.

Izmenama zakona je predloženo uvođenje novog finansijskog instrumenta, pravo na sticanje udela koji izdaje društvo sa ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela, kao novog pravnog instituta za potrebe izdavanja ovog finansijskog instrumenta, objasnio je Đorđević.

Predloženo je i da zaposleni u društvu sa ograničenom odgovornošću i akcionarskom društvu učestvuju u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcija koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave povećava sa tri na pet odsto.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da je Srbija daleko od primene tog zakona, jer je neprimenjiv u našim privrednim društvima.

Dodala je da su radikali protiv usvajanja izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima.

"Šta će nama zakon koji će biti samo mrtvo slovo na papiru iz kojeg će samo jedna IT kompanija izvući korist? Ta kompanija je već dovoljno uradila, nagovorila je lokalne samouprave na kredite za softvere", rekla je Radeta.

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić odgovorio je Radeti da mu njena izjava deluje kao teorija zavere, te da banalizuje stvari kako bi stekla određene političke poene.

"Imali smo nedavno zakon o Agenciji za zapošljavanje i najveća primedba je bila šta ako Agencija propadne. A šta ćemo ako privredno društvo gde je radnik zaposlen propadne", pitao je Arsić i poručio da ne treba banalizovati zakone.

Na primedbe da nema dovoljno investicija u Srbiji, Arsić je rekao da je iznos stranih direktnih investicija u 2018. godini bio 3,5 milijarde evra, a procene su da će 2019. godini biti pet milijardi evra.

Mali: Nijedno javno preduzeće ne predstavlja fiskalni rizik

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da nijedno javno preduzeće u Srbiji danas ne predstavlja fiskalni rizik, odnosno ne predstavlja problem za funkcionisanje republičkog budžeta.

Mali je istakao da je neto rezultat svih javnih preduzeća u 2017. godini bio 23,6 milijarde dinara, a 2012. godine je bio zabeležen gubitak od 62 ili 63 milijarde dinara.

"To je veliki pomak napred. Danas je mnogo bolja situacija i nama javna preduzeća više ne predstavljaju fiskalni rizik, upravo zbog toga što posotji jasna kontrola njihovog poslovanja. Ta preduzeća moraju da dobiju saglasnost za planove, rebalanse i više ne traže dodatan novac iz budžeta za svoje poslovanje", rekao je Mali.

Naveo je da u Ministarstvu finansija postoji poseban sektor koji se bavi fiskalnim rizicima i analizom poslovanja javnih preduzeća, jer, kako je objasnio, ne želi da se dešavaju situacije iz ranijeg perioda kada su se pojavljivali gubici koji nisu bili predviđeni.

"U prethodnom periodu, 2009, 2010, 2011, 2012. godine bilo je situacija kada niste imali pod kontrolom ni garancije koje je država davala za funkcionisanje javnih preduzeća i ta praksa sada više ne postoji", podvukao je Mali.

Podsetio je da javna preduzeća 50 odsto dobiti uplaćuju u republički budžet, a 50 odsto koriste za dalji napredak i razvoj.

Aleksandru Šešelju oduzeta reč zbog dobacivanja i vređanja

Predsedavajući Skupštine Srbije Vladimir Marinković oduzeo je tokom rasprave reč poslaniku Srpske radikalne stranke Aleksandru Šešelju zbog "dobacivanja i vređanja".

"Čekaš da ti (Aleksandar) Martinović kaže šta da radiš", dobacio je Šešelj nazivajući Marinkovića "beskičmenjakom", nakon čega je predsedavajući odredio petominutnu pauzu kako bi se strasti u parlamentu stišale.

Marinković je uputio opomenu Šešelju, posle čega mu je poslanik Srpske radikalne stranke dobacio još jednu uvredu - "krpo, jedna", zbog čega je usledila i druga opomena.

"Još jednom mi to recite. Imate treću opomenu", rekao je Marinković Šešelju i oduzeo mu reč.

Potpredsednik Narodne skupštine je rekao da se trudi da svi budu zastupljeni na ravnopravan način, navodeći da neće dozvoliti opstrukciju parlamenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво