Poslanička pitanja o izvršiteljima, Đilasu...

Na početku sednice poslanici su postavljali pitanja članovima Vlade Srbije o peticiji koju je potpisalo 100.000 građana za ukidanje izvršitelja, o finansijskom izveštaju Radio-televizije Srbije, i da li će tužilaštvo pokrenuti krivičnu prijavu protiv jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragana Đilasa.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, premijerku Anu Brnabić i ministarku pravde Nelu Kuburović da li su obaveštene da je SRS podnela predlog za ukidanje javnih izvršitelja uz podršku 100.000 građana.

Šešelj je u danu za postavljanje poslaničkih pitanja naveo da su radikali podneli novi Predlog zakona o izvršnom postupku i obezbeđenju.

"Prošlo je tri meseca i nema nikakve reakcije. Na taj način pokazujete da ne poštujete volju građana već da štitite javne izvršitelje koji su se pokazali kao ljudi bez ikakvih moralnih skrupula, čast izuzecima. Isterivali su samohrane roditelje, invalide, stara i nemoćna lica", rekao je Šešelj.

Poručio je da cena efikasnijeg pravosuđa ne sme da bude suspendovanje ljudskih prava i dostojanstva, što se, kaže, sada dešava. Prema Šešeljevim rečima, obrt javnih izvšitelja u prvih šest meseci bio je pet milijardi dinara.

"Ne mislimo da neko ne treba da plaća dugove, ali niko ne sme da bude opljačkan, i to država mora da garantuje", rekao je Šešelj.

O štrajku radnika Pošte 

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić pitao je direktora Agencije za privredne registre zbog čega se na njihovom sajtu ne nalazi finansijski izveštaj RTS-a.

"Pokušao sam da skinem finansijski izveštaj, ali nažalost nisam našao. Nedavno smo usvojili povećanje cene takse, ima i polemike u vezi sa uređivačkom politikom ove medijske ustanove. Bilo bi neophodno da RTS bude potpuno transparentan u svojim finansijama", rekao je Đurić.

Premijerki je postavio pitanje odgovornosti v. d. direktorke Pošte Srbije Mire Petrović zbog nedavnog štrajka u tom preduzeću, jer je, kaže, u javnosti bilo neprijatnih scena u kojima je manadžment zastrašivao radnike i delio suspenzije.

"Želim da čujem i od Ministarstva za rad da li je došlo do kršenja radnih prava i prava na štrajk", rekao je Đurić.

Postupak protiv Đilasa 

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić pitao je zašto tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv Dragana Đilasa koji je, tvrdi, prisvojio 2011. godine 7,7 miliona evra od preduzeća Telekom Srbija.

"Nezakonito je otuđio 7,7 miliona evra 2011.godine tako sto je iskoristio političku poziciju gradonačelnika Beograda i izvršio politički pritisak na direktora Telekoma Branka Radujka da kupi četiri kablovska kanala. Telekom Srbija po zakonu tada nije mogao biti vlasnik medija", rekao je Atlagić.

Ocenjuje da Đilas ne namerava da se vrati u politiku putem izbora nego na ulici i haosom uz, kako kaže, asistenciju inostranih centara moći.

"Tako je i ušao u politiku posle 5.oktobra 2000", rekao je Atlagić.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja rad nastavili pretresom amandmana na Predlog zakona o javnim nabavkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво