Macura: Strpljenjem i učešćem do promene izbornih uslova

Na poboljšanju izbornih okolnosti mora da se radi i posle sledećih parlamentarnih izbora i svi učesnici na političkoj sceni moraju da se naoružaju strpljenjem i uzmu učešće tamo gde je to moguće kako bi se promene realizovale, rekla je za RTS Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije.

Završena je treća runda razgovora vlasti i dela opozicije koja nije proglasila bojkot u dijalogu koji je morao da se dogodi uz posredovanje Evropskog parlamenta.

"Uprkos demokratiji koju smo izborili pre 20 godina, vlast i opozicija nisu bili kadri da sednu za jedan sto bez posrednika. Ono što smo juče postigli, a to jeste rezultat svih učesnika za stolom u Skupštini Srbije, je pre svega broj članova REM-a koji će biti ili zamenjen ili dopunjen. Ono što nas očekuje u narednom periodu to je izbor tri nova člana REM-a i zamena dva postojeća. Još uvek ne znamo koji će to članovi biti i kada će se to tačno dogoditi", rekla je Macura.

Na zahtev opozicije produžen je i rok za predlaganje članova REM-a.

"Ono što mene čudi je da je do sada jedina poslanička grupa koja je podnela predlog svog kandidata za člana REM-a upravo Stranka moderne Srbije, iako je to bio zahtev svih onih i koji su učestvovali u dijalogu i onih koji nisu. Produžen je rok, između ostalog, i da bi se ohrabrile one poslaničke grupe koje nisu učestvovale u dijalogu da predaju svoje kandidate i da uđemo u proceduru koja je i propisana. Taj rok je produžen i završiće se do kraja decembra", kaže Macura.

Prema rečima Tatjane Macure za predstavnike Evropskog parlamenta bojkot nije rešenje, što oni nedvosmisleno i kažu.

"Ohrabruju vas da uzmete učešće tamo gde vam to uslovi dozvoljavaju da predložite svoje kandidate jer na taj način pokazujete da vam je stalo da onaj zahtev koji ste ispostavili vlastima, da se i realizuje", objašnjava Macura.

Predstavnica Stranke moderne Srbije apelovala je na opozicione kolege koji bojkotuju rad parlamenta da predlože svoje kandidate kako bi se ušlo u proces koji je garantovan i koji će se završiti do kraja godine. 

Kada je reč o datumu kada bi mogli da budu zakazani parlamentarni izbori Tatjana Macura kaže da će oni biti zakazani u zakonskom roku. 

"Ne dolazi ni do kakavog pomerenja izbora, kako je to pogrešno interpretirano. Traži se samo krajnji rok da bi moglo, da sve ono što je dogovoreno na sastancima između vlasti i opozicije, da bude implementirano", objasnila je Macura.

Prema njenim rečima to je proces koji traje i koji nas očekuju i posle parlamentarnih izbora.

"Stranka moderne Srbije neće odustati od dijaloga i učinićemo sve da se i dalje poboljšavaju izborne okolnosti jer ovo nije problem od juče već je to višedecenijska kriza, i na ovom problemu ne može da se radi samo ovaj kratak period niti mi mislimo da za to vreme može da se dogodi neka revolucionarna promena. Svi učesnici današnje političke scene u Srbiji moraju ozbiljno da se naoružaju strpljenjem i uzmu učešće tamo gde je to moguće kako bi se realizovale neke promene", naglasila je Macura. 

Kada je reč o medijima i jučerašnjoj blokadi RTS-a, Tatjana Macura smatra da blokada zgrada nije rešenje.

"Trudim se da nikome ne ograničavam rad i, s tim u vezi, zaista nisam za to da se blokiraju zgrade bilo kome jer pritisak koji se dodatno vrši tome ne doprinosi. Zaista pozivam one ljude koji su predstavnici opozicije da racionalizujemo naše poteze i da probamo na jedan miran način da rešimo probleme za koje mislimo da su važni a stanje u medijima jeste važno i s tim u vezi moramo da nađemo adekvatan odgovor", zaključila je Tatjana Macura, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво